×

Nieuws

26 juli 2023

All That Was East Is West Of Me Now: nieuwe Glen Hansard op 20 oktober!

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Anti

Glen Hansard brengt zijn nieuwe album uit op 20 oktober aanstaande. Het is Glen’s eerste album in meer dan vier jaar en is de opvolger van de nummer 1 van de jaarlijst van 2019: This Wild Willing. Er was natuurlijk wel nog Glen’s steun aan Oekraïne.  Het album volgt op een periode waarin Glen samenwerkte met Eddie Vedder, Cat Power en ook optrad met zowel The Frames als met Markéta Irglova (The Swell Season). Die activiteiten hebben hun weerslag niet gemist op de nieuwe langspeler. Beurtelings meditatief, dan weer luidruchtig, dan weer uitgestrekt en hypnotiserend is het de meest rockende plaat van Glen sinds Burn The Maps van The Frames.

De nieuwe release opent met het gedreven aansporende The Feast Of Saint John dat echo’s laat weerklinken van Neil Young’s On The Beach en Songs:Ohia’ Magnolia met Warren Ellis (Bekend van The Dirty Three en The Bad Seeds) op viool. Het nummer voelt als een rauw stukje afwerende en bezwerende magie van het westelijke deel van Ierland. Luister en bekijk de donkere video van het nummer:

All That Was East Is West Of Me Now kwam tot stand door een reeks van vijf mond-tot-mond optredens die Hansard in de loop van november 2022 organiseerde in zijn kleine plaatselijke pub. “Een liedje wordt alleen wat het is door er getuige van te zijn,” zegt Hansard en in de aanwezigheid van een publiek “vindt het liedje een andere weg.” Tegen het einde van de optredens had de plaat vorm gekregen en begonnen de opnames met zijn jarenlange medewerker David Odlum in zijn thuisstudio aan de rand van Dublin.

Hansard legt verder uit: “Ik heb het niemand verteld. We stelden ons op in de hoek en speelden voor de plaatselijke bevolking, van wie sommigen maar half luisterden. Een verzameling boeren en arbeiders, dartspelers, poolhaaien. Elke week speelde ik twee uur lang nieuwe nummers, sommige nummers af, andere halfbakken. Door dit proces realiseerde ik me wat ik had en waar ik verder aan moest werken – welke liedjes landden en welke alleen goed waren in mijn verbeelding. Het maakte mijn keuzes meteen duidelijker. Het was alsof het album in die bar verscheen. En niet eerder.”

De titel, die volgens Hansard voortkomt uit de “plotselinge realisatie dat er meer achter ligt dan voor”, suggereert een overzicht vanaf grote hoogte, waarbij het bereisde terrein in ogenschouw wordt genomen, maar ook dat wat nog ontdekt moet worden. Hoewel het verstrijken van de tijd een centraal thema is, richten deze acht nummers zich meer op de belofte voor de toekomst dan op gedachten van spijt of nostalgie.

Volgende maand begint Hansard aan een reeks headliner shows samen met Irglova op gerenommeerde locaties zoals het Ryman Auditorium en Radio City Music Hall. In het najaar volgt een Europese tournee door het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Polen, zijn thuisland Ierland en nog veel meer.