×

Nieuws

20 oktober 2022

Take Heart is Glen Hansard’s steun aan de door oorlog getroffen Oekraïners

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Anti

Terwijl Glen Hansard in februari dit jaar op tour was zag hij een bericht voorbij komen van Patti Smith optredend in Brooklyn en raakte geëmotioneerd door de woorden die ze sprak. ‘People, take heart. Things will get better, and if they don’t – we’ll make them better! … We call for the transformation of waste: our government is full of it; politics is full of it. Transformation of waste, it’s the oldest preoccupation of man. People, tonight were coming out gold’.

Rusland was net begonnen met de invasie van Oekraïne en net als iedereen voelde Hansard zich verbijsterd en hulpeloos. Bij zijn thuiskomst ontdekte hij dat zijn buurvrouw Marina twee Oekraïense gezinnen had opgenomen die naar Ierland waren geëmigreerd. Toen Hansard mee ging helpen en probeerde hun overgang te vergemakkelijken, begon hij verhalen te horen van Maria, een moeder van een van de gezinnen.

Met Patti’s woorden ‘People take heart, it will get better’ nog in zijn hoofd en de gesprekken met Maria vers in zijn geheugen, kwam de inspiratie voor Take Heart als vanzelf.

Toen Hansard in februari van die tournee thuiskwam, wist hij dat hij, naast de stem van trouwe muzikale metgezel Markéta Irglova, ook Oekraïense stemmen op de opname wilde, dus nam hij contact op met zijn plaatselijke Rode Kruis, dat hem in contact bracht met drie vluchtelingen: Anna, Alex en Olena, die vervolgens hielpen een belangrijke regel in het lied te zingen: ‘Povernit’sya do mene / povernit’sya do mene / povernit’sya do mene / do mene Neushkodzhenym’ wat zich vertaalt in ‘Keer terug naar mij / keer ongedeerd naar mij terug’.

Irglova’s opname was voor Hansard op een aantal niveaus vanzelfsprekend, omdat hij wist dat haar ouders in haar geboorteland Tsjechië meerdere gezinnen uit Oekraïne hadden opgenomen. Irglova, die nu in IJsland woont, was afgelopen zomer op bezoek geweest en was evenzeer geroerd door de problematiek.

Reflecterend op Take Heart en de krachtige opname-ervaring, zei Hansard: ‘Dit lied is een enkele bloem aan de voet van al deze verwoestingen, een kaars die wordt aangestoken tussen de miljoenen die hulpeloos voor de deuren van ambassades worden geplaatst of in ramen blijven branden; het is een gebed dat wordt opgezonden naar de grote wolk van goede wil die de wereld omcirkelt. Het is iets wat niet bestond en nu wel, een offer, dankzij Patti, Alex, Anna, Olena en Markéta die het hoorden toen ik eraan werkte en zich aansloten om het sterker te maken. Dit is voor hen, en voor allen die geliefden hebben verloren of missen aan alle kanten van deze wrede oorlog’.

Als u de Oekraïense vluchtelingen wilt steunen, vindt u meer informatie op https://www.ukrainianaction.ie/.