×

Nieuws

28 augustus 2022

All That Jazz in Eye Filmmuseum: een wervelend programma over jazz en film

Geschreven door: WiM Redactie

De rijke relatie tussen jazz en film is van 9 september tot en met 2 oktober te zien en te horen in All That Jazz, in Eye Filmmuseum: een wervelend programma, met livemuziek, performances, klassiekers en onontdekte pareltjes. Veel jazzgrootheden, onder wie Miles Davis, Herbie Hancock, Dexter Gordon en Ornette Coleman, maakten op enig moment in hun carrière wel een keer muziek voor een film. Als muzikanten gaven ze zo vorm aan het werk van eigenzinnige regisseurs als Louis Malle, Bertrand Tavernier, David Cronenberg en Damien Chazelle.

Bijzonder is het programma rond de New Yorkse avant-garde filmmaker Shirley Clarke die vanaf de jaren zestig sterk door jazz beïnvloede films maakte, zoals The Connection (1961). Speciale aandacht is er ook voor Larry Clark, een van de boegbeelden van de L.A. Rebellion, een filmbeweging van jonge zwarte filmmakers die een New Black Cinema wilde creëren. Met Passing Through (1977) maakte Larry Clark misschien wel de ultieme jazzfilm.

Passing Through_Larry Clark_1977

Behalve de vertoning van een vijftiental ‘jazzfilms’ waarin jazz klinkt als opwindende, atypische filmmuziek, brengt All That Jazz live uitvoeringen van nieuw jazzscores bij stille films. Ook is er aandacht voor de bemoeienis van jazzmusici met korte films van avant-garde-filmers als Johan van der Keuken, Vincent de Boer, Len Lye en Lambart & McLaren.

Vrijdag 9 september is de openingsavond waarbij de Londense jazzformatie Ill Considered optreedt met de multimediale show Liminal Spaces: een zwoele, punky jazzimprovisatie waarbij live een nieuw audiovisueel jazzkunstwerk ontstaat. De Londense jazzformatie Ill Considered wordt gezien als een van de spannendste groepen in de hedendaagse jazz-improvisatiescene. Hun sound mixt de dynamiek van de bruisende hedendaagse Londense jazzscene met een punkenergie, aangelengd met elementen uit bezwerende ethio-jazz.

Live act, Ill Considered

In de weken daarna zijn er specials te zien, onder meer over de abstracte animatiefilm als visuele pendant van de vrije jazzimprovisatie (werk van o.a. Len Lye en Vincent de Boer) en de psychedelische sf van de afrofuturistische cultfilm Space Is the Place (1975, met Sun Ra in de hoofdrol).

All That Jazz, van 9 sept t/m 2 oktober in Eye, IJpromenade 1, Amsterdam.
Bekijk hier het volledige programma van All That Jazz.

Illustratie: Yvonne Kroese en René Gast.