×

Recensie

Jazz

21 maart 2024

Ill Considered

Precipice

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: New Soil

Precipice Ill Considered Jazz 4 Ill Considered – Precipice Written in Music https://writteninmusic.com

Sinds het Britse Ill Considered vanaf 2017 aan de weg timmert hebben ze een gigantische output aan muziek tot stand gebracht. Sowieso tien albums via hun eigen Ill Considered Music, nog wat livealbums, een kerstplaat en ze zijn nu met Precipice ook alweer toe aan hun tweede album op het coole New Soil.

Daar staat ook nog eens een waslijst aan liveoptredens tegenover die zelfs met de twee jaar onderbroken door Covid indrukwekkend is. Voor diegenen die de band ooit live aan het werk heeft gezien weet genoeg. Er zijn maar weinig bands die een soortgelijke energie hebben.

Het geeft de band een fijne weerbarstigheid die er ook begin dit jaar op Brussels Jazz Festival in Flagey weer vol uitkwam. Daar speelde het trio (Idris Rahman (sax) Liran Donin (bas) en Emre Ramazanoglu (drums) een robuuste set die flink matchte met wat nu als het album Precipice in de winkels ligt.

Net als die bewuste avond laat het trio ook op het album een robuuste sound horen die vanuit een vrijuit spelende ritmesectie en met prominente saxwerk een lekker weerbarstig set aan composities herbergt. Want als dit trio muzikanten los gaat is er geen weg terug meer. Voluit krijgt bij Ill Considered een volledig nieuwe betekenis.

Rahman is een geweldige saxofonist die dan weer fraaie melodische lijnen uitzet in de rustige passages dan weer vol, meedogenloos en vrij speelt in de uptempo stukken. Donin is zo’n bassist die vol durft te experimenteren met geluid en effecten en daar elke composities mee verrast en verrijkt. Ramazanoglu vervolmaakt het trio met uitdagende percussie dan weer gedreven ritmes. Samen creëren ze al jaren een sound die onoverkomelijk is.

Precipice is een rauw, puur klinkend album waarop het trio muzikanten wederom hun jazzgrenzen weer wat verlegt. Met improvisatie als uitgangspunt duiken ze diep de jazz in met veel energie en overtuigingskracht en waar de rustigere stukken puur als aandrijver op het volledig loslaten lijken te dienen. Hoe mooi die ook zijn.

Ill Considered is een machtige band met een machtig geluid. Vooral live komt hun kracht er overweldigend uit maar het directe geluid van Precipice komt heel dicht in de buurt.  1. Jellyfish
  2. Don't Be Sad (It's Too Late)
  3. Vespa Crabro
  4. Linus with the Sick Burn
  5. And Then There Were Three
  6. Katabatic
  7. Black Lacquer
  8. Kintsugi
  9. Solenopsis
  10. Alpenglow