The Stream bestaat 10 jaar
Tien jaar geleden bracht de Leidse pianist/zanger Jan Stroomer het album Tracks uit. Dat album nam hij als The Stream toen nog solo op, met bijdragen van gastmuzikanten. Na Tracks vormde hij een live band met drummer, bassist en gitarist. In 2014 volgde het album Art Nouveau. En in 2015 MMXV met 12 songs die elke maand van dat jaar apart werden uitgebracht. Aan dit album was ook de theatershow Past Perfect gekoppeld. April 2018 kwam het album Sweet Sally Sad Departure uit. Ook aan dit album werd een theatershow gekoppeld. En nu The Stream 10 jaar bestaat, heeft Jan Stroomer met de huidige band de beste 12 liedjes uit die tien jaar opgenomen, waaronder twee live opnames van Sweet Sally Sad Departure. De liedjes worden dit jaar maandelijks uitgebracht.
“Het zijn liedjes die we zo vaak gespeeld hebben, dat ze een nieuwe vorm hebben gekregen” vertelt Jan Stroomer in de Nieuwplaatz in Leiden, waar hij met andere musici een studio heeft en zijn label Current Music runt. “We nemen het liedje niet hetzelfde op zoals vijf of tien jaar geleden, maar zoals we het nu spelen. In de huidige bezetting en met de piano die ik nu bespeel, een witte Estonia vleugel. Die werkt bijzonder goed in combinatie met een band. En die huidige band heeft nog nooit zó hecht en goed gevoeld. Tien jaar geleden zat nog niemand daarvan in The Stream.”
“Het is te gek al die songs opnieuw op te nemen,” voegt hij er aan toe. “Een opname is altijd een momentopname. In 2010 deed ik dat met hele andere techniek en hele andere geluiden. Er is heel veel gebeurd in tien jaar tijd op muzikaal gebied. Het is het verloop van die jaren dat we laten horen. Sommige liedjes heb ik veel langer dan tien jaar geleden geschreven. En die blijken nu zij aan zij te passen aan liedjes die nog maar drie jaar oud zijn. Maar ik wilde niet de songs van Sweet Sally Sad Departure opnieuw opnemen. Dat vind ik te recent. Daarvan geven we dit jaar uiteindelijk een live opname uit. Van de singles van die plaat. Op die manier komen we op 12 singles: 10 opnames van de afgelopen 10 jaar en 2 live opgenomen: de nummers Today en Tomorrow. We hebben ze vorig jaar als single en clip uitgebracht. Sweet Sally Sad Departure spelen we nog steeds live. Die show blijven we spelen tot er weer een nieuw album uitkomt.”
Piano pop
In een eerder interview vertelde Jan beïnvloed te zijn door Elton John, Queen, The Beatles, Pink Floyd en Billy Joël. Ook viel de term piano pop. Jan componeert vanachter de piano. Maar ook de termen chamber pop en orkestrale pop passen goed. “Soms moet je voor een term kiezen, voor Spotify bijvoorbeeld, “ merkt Jan op. “Maar ik zou willen dat een muziekstijl niet afhankelijk is van het instrument waar het op gespeeld wordt. Voor The Stream vind ik het altijd een uitdaging om te benoemen wat voor stijl het is omdat we zo breed georiënteerd zijn. Allesomvattend is wellicht het label dat we een orkestrale pop band zijn met veel theater.”
De bandleden bepaalden mede de keuze van de songs. End of the day van Tracks is de eerste die op Spotify is uitgebracht (eind januari). Sucker for Fairytales van MMXV de tweede (eind februari). Miss Right van Art Nouveau de derde (eind maart) en Time For Some Changes van Art Nouveau de vierde (eind april). “We gebruiken dezelfde opnametechniek als bij Sweet Sally Sad Departure. Piano, bas en drum zijn in één keer opgenomen. Mijn eigen zang, keyboards, koortjes en strijkers op andere dagen. Ik heb een authentiekere sound nu. Het is veel minder gepolijst!”
De eerste opnames vonden plaats in september 2019. Jan: “ We werden zo enthousiast van het oude materiaal, dat we besloten ook de theatershow Past Perfect van vijf jaar geleden nog een keer uit te gaan voeren. Het wordt ‘n eenmalige reprise in Theater Ins Blau in Leiden oktober dit jaar. De huidige band heeft vanaf die tijd meegedaan. Er is alleen een wisseling van de wacht geweest bij de achtergrondzangeressen.”
Behalve The Stream heeft Jan Stroomer zijn eigen label: Current Music. “Ik regel met het label optredens voor andere bands. Tijdens Eurosonic Noorderslag hebben we zelf twee dagen lang een showcase georganiseerd, op een erg leuke locatie nl. Brouwerij Martinus. Het was veel meer dan de bands die we onder ons label hebben. Wij hebben zelf Sweet Sally Sad Departure daar gespeeld. Dankzij de showcase in Groningen zijn er nu heel veel bands waarvoor we de promotie doen. Ik ken een hoop wegen, weet voor mijn eigen muziek wat wel en niet werkt. Ik organiseer heel veel, daardoor komen er veel dingen bij. Een optreden is vaak meer dan een optreden van The Stream, het heeft ook een voor en na-programma. Sunday at Eight was de eerste band naast The Stream, nu is ook Panda Noir toegevoegd.”
Jan Stroomer zegt zich niet op een bepaalde muziekstijl te richten maar wel op een bepaald soort muzikant. “Een eigenzinnige muzikant die iets moois wil maken en daar een concessieloze ambitie voor heeft. Zo zie ik mezelf namelijk ook als muzikant. Wat de markt zou willen, vind ik minder interessant. Ik zet me er echter niet tegen af. Ik wil mooie muziek maken waar ik achter sta. Het concessieloze is dat je achter je muziek als kunstvorm staat. De meest interessante muzikanten en componisten zijn vaak de personen die tijdens een interview zeggen: op mijn muziek valt niet makkelijk een label te plakken.”
Jan voorziet qua programma een enigszins ingewikkeld jaar. “We zijn zo’n veelzijdige band, dat je echt drie keer zal moeten checken welke show we op welke datum gaan doen. Daarom maar één keer Past Perfect. Nog een aantal keer dit jaar Sweet Sally Sad Departure en aan het eind van het jaar een groot jubileumoptreden met gastoptredens, met de bandleden van vroeger.”
Jan Stroomer licht bij drie songs toe waarom deze opnieuw zijn opgenomen. Is there anybody out there? van het album Tracks heb ik tussen 2005 en 2010 ontzettend vaak gespeeld in kroegen, piano bars en op recepties en feestjes,” vertelt Jan. “Voordat The Stream het eerste album uitbracht, was dat de song die ik vaak speelde. Op het eerste album stonden meer nummers, die ik later niet vaak meer gespeeld heb. En dat vond ik bij veel songs wel prima. Maar bij dit nummer was dat anders. Het was eenvoudig met alleen piano en zang en met een subtiel arrangement eromheen. Nu komen er strijkers bij, hobo en natuurlijk de vrouwelijke backing vocals.”
Hij noemt ook Past Perfect van het album MMXV. “In 2015 gaven we maandelijks een nieuw nummer uit. Het proces was dus gehaast! Het was zwaar elke maand een liedje af te moeten hebben. Ik heb het gevoel dat als je de tijd neemt om rustig op te nemen, de songs nog beter kunnen worden. Nu hebben we de tijd genomen met Past Perfect en synthesizers toegevoegd. We spelen het al 5 jaar daarom ging de opname snel. Ik het gevoel dat deze liedjes opnieuw uitbrengen ze extra leven kan geven.”
Tot slot noemt hij ook Time For Some Changes van Art Nouveau. “Die hebben we heel vaak gespeeld. Maar pas na de release van Art Nouveau voor het eerst met achtergrondzangeressen. Toentertijd was het tijd voor verandering, maar dat geldt natuurlijk ook voor deze tijd. We hebben het liedje nu opgenomen in zijn sterkste vorm. Ik hoop dat we met Time For Some Changes een gevoel van hoop kunnen bieden in deze rare tijden.”
Foto’s: Samantha Stauttener, Ruben Verheul, Nike Liscaljet
The Stream:
- Jan Stroomer – piano & zang
- Boris Egberts – bas
- Koen van Dijk – drums
- Esmé Gabeler – backing vocals & keyboards
- Marianne van Calcar – backing vocals [wordt vanaf dit jaar vervangen door Rhona Roode]
- Susan Joyce – backing vocals
Index MMXX (per maand uitgebracht):
- End of the day
- Sucker for fairytales
- Miss Right
- Time for some changes
- Is there anybody out there?
- Past perfect
- Losing control
- Don’t let go
- Anymore
- Sally
- Today [live]
- Tomorrow [live]