×

Interview

28 november 2013

Soul Sister Dance Revolution neemt zichzelf niet te serieus

Geschreven door: Natalie Polman

Label: Rough Trade

Hij studeert op dit moment af aan de opleiding commerciële economie, maar wordt het liefste gewoon fulltime rockster. Thomas van der Want, zanger/gitarist van Haagse rockformatie Soul Sister Dance Revolution is ontzettend dankbaar voor wat zijn band al allemaal heeft mogen doen, maar “we zijn niet de grootste band of ‘the next big thing’. Hoe vet het ook is als we weer een toffe show erop hebben zitten, we kijken altijd vooruit, het volgende optreden, het volgende ding. Al twee weken na het afronden van de eerste plaat waren we bezig met gesprekken over een volgende plaat. We zitten niet graag stil”.

Vanaf vandaag is debuutplaat Playground Kids op vinyl te verkrijgen. De band vroeg zijn fans van tevoren op Facebook of ze de plaat zouden kopen, bij wijze van animotest. “Maar eigenlijk willen we de plaat vooral zelf, we zijn best egoïstisch. Het is gewoon vet je eigen album op vinyl te hebben.”

Soul Sister Dance Revolution werd oktober vorig jaar, na een clubtour met Di-rect, vlak nadat single Hold The Line was gelanceerd en enkele maanden voordat Playground Kids uit was, door 3FM uitgeroepen tot Serious Talent. Vervolgens stond de band dit jaar meermaals in het voorprogramma van Imagine Dragons (zowel in Nederland als Ierland), bij De Wereld Draait Door (Nico Dijkshoorn is uitgesproken fan), op meerdere Nederlandse festivals en tevens op The Great Escape Festival in het Engelse Brighton en toerde op eigen kracht langs de Nederlandse poppodia. Ook mocht de band in januari op Noorderslag spelen en staan de heren volgend jaar op Eurosonic. “Afgelopen jaar was een jaar vol hoogtepunten”, vat Van der Want het samen.

Vanaf 12 december doet Soul Sister Dance Revolution een clubtour met Nijmeegse rockband Automatic Sam. Ze zullen dan, net als op de aanstaande Eurosonic, enkele nieuwe nummers spelen en de vinyluitgave van Playground Kids zal te koop zijn. Thomas: “Automatic Sam is ook aan een opkomende band, al denk ik dat die band al langer bezig zijn dan wij (Automatic Sam werd in 2008 opgericht, Soul Sister Dance Revolution in 2009, red.). Beiden zijn we van de vuige muziek, wij zijn alleen best wel lieverds in vergelijking met hen.”

Behalve lieverds zijn Thomas, Laszlo Barz (gitaar), Michael Baumgarten (bas), Jelger Durieux (drums) en Camiel Meiresonne (toetsen), wel van een lolletje. “Toen we een bandnaam aan het bedenken waren, maakte Camiel een lijstje met een stuk of tien optionele bandnamen. We kozen min of meer voor de grap voor Soul Sister Dance Revolution, misschien juist omdat het niet klinkt als een naam van een rockband. Ondanks ons soms donkere en emotionele muziek nemen we onszelf niet te serieus. Ik weet zeker dat iedereen nog steeds apetrots is op onze bandnaam.”

Hoewel Soul Sister Dance Revolution een niet voor de hand liggende bandnaam is, werd de muziek zowel door henzelf als door media veelal vergeleken met die van Kasabian, Arctic Monkeys en Queens of the Stone Age, allen gevestigde moderne rockacts. “Dat zijn ook de bands die we zelf altijd grijs draaiden. Je hoort dat veel muzikanten geïnspireerd zijn door oudere rockmuziek, wij luisterden allemaal bands als Queens of the Stone Age, Foo Fighters, Kasabian en The Killers. Soms wordt het ons bijna verweten dat wij soortgelijk klinken.”

Die overeenstemmende muzieksmaak zal de heren geholpen hebben in de studio. “Elk bandlid heeft zijn vrijheid gekregen, er ontstond weinig discussie. Ik bemoei me bijvoorbeeld niet met Laszlo’s (Barz) gitaarpartijen en hij niet met de mijne. In de oefenruimte ontstond soms meer wrijving, maar daar kwamen we altijd zonder kleerscheuren weer uit”.

Het is duidelijk: Soul Sister Dance Revolution mag dan vuige gitaarlicks produceren, het is gewoon een stel lieverds. Zoals de band zingt in Baby Gaselle: “I am an animal / a baby gaselle / but still an animal”. Vanavond staat de band met een eigen show in het Paard van Troje in Den Haag, zaterdag 7 december support de band in het voorprogramma van Golden Earring in Antwerpen en over precies twee weken start een tour met – de iets minder lieve? –  Automatic Sam:

  • Donderdag 12 december: Simplon, Groningen
  • Zaterdag 14 december: Bibelot, Dordrecht
  • Vrijdag 27 december: Gigant, Apeldoorn (ook met Tim Vantol)
  • Zaterdag 28 december: Merleyn, Nijmegen
  • Vrijdag 9 januari: Effenaar, Eindhoven
  • Zaterdag 10 januari: Atak, Enschede
  • Zondag 11 januari: Muziekgieterij, Maastricht