×

Interview

24 februari 2015

My Blue Van, nieuw label en nieuw album. Een interview.

Geschreven door: Bert Vethaak

Label: Suburban

My Blue Van timmert aan de weg en heeft onlangs bij het label Surburban Records getekend. Een mooie gelegenheid om eens van gedachten te wisselen met Bas Beenackers en Dennis Wechgelaar voorafgaand aan de album presentie in EKKO te Utrecht.

WiM: Jullie hebben net getekend bij het label Surburban Records, beetje trots?
Dennis: Zeker weten! Voor ons is het echt een mijlpijl. We zijn al lange tijd bezig om dit voor elkaar te krijgen.. We waren vanwege de nieuwe plaat Hush toch al bezig met een professionele denkslag en hebben de afgelopen periode een team kunnen creëren dat ons ondersteunt om de plaat goed in de picture te zetten. Als Surburban dan interesse heeft is dat voor ons een mooie gelegenheid om een stap te zetten die we al een tijd heel graag willen maken. Uiteraard is het nu aan ons om bij de optredens de verwachtingen waar te maken.

WiM: Jullie presenteren jezelf als Bluesrock trio, toch zijn jullie in die scene een onbekende. Enig idee waar dat aan ligt?
Bas: Ja, dat is wat anderen zeggen. Zij leggen dat ons op vanwege het kunnen benoemen van een genre.
WiM: Haha, jullie presenteren je in de communicatie naar buiten toch als bluesrock trio?
Dennis: Dat klopt wel ja, toch is het iets waar wijzelf helemaal niet mee bezig zijn. Onze inspiratie komt uit zo veel verschillende invloeden voort. Het is best lastig onze stijl in een genre te vangen. Zelf ben ik helemaal geen bluesdrummer. Dat heb ik ook altijd saai gevonden. En nu speel ik in een bluesrock band, haha!
Bas: Tja, als mensen vragen wat spelen jullie voor muziek?, geef daar dan maar eens antwoord op. Al zoekend kom je dan ergens uit wat dan een weergave is van wat je doet. Eerlijk gezegd heb ik niet echt een gevoel bij BluesRock. Wij maken gewoon My Blue Van muziek. Ik persoonlijk heb eigenlijk ook helemaal niets met het leggen van een stempel op, of  het benoemen van een genre. Eigenlijk maakt het mij niet uit, belangrijker is dat ze gewoon luisteren naar wat wij maken. En als dit de mensen een goed gevoel geeft zijn wij al heel tevreden. Maken wij voor de ander Grunge en vinden zij het mooi, dan zeg ik, ‘halleluja”!!
WiM: Ik was gewoon nieuwsgierig. Wat jullie doen is zo veelzijdiger dat het predicaat Bluesrock jullie te kort doet en misschien wel beperkt tot een bepaalde scene.

WiM: Hush is jullie nieuwe album, hoe is het proces gegaan na As Colours Change?
Dennis: Eigenlijk heel natuurlijk, na het eerste album ontstaat vanzelf de drang creatief weer iets nieuws te doen. Het schrijfproces is wel veel sneller gegaan dan voor eerste album. Voor mijn gevoel is de cohesie tussen de liedjes ook hechter geworden. We zijn weer dichterbij gekomen bij wat we willen en wat ons als muzikanten kenmerkt.
Bas: Het proces vindt zelf zijn weg, je speelt gitaar en dan komen er vanzelf liedjes uit. Als ze goed genoeg zijn dan ga je ze opnemen, haha. Voor mij is dit iets wat altijd doorloopt, tenminste zo lang ik liedjes wil blijven schrijven, dat is wat het juist leuk maakt. Wel zijn we meer en bewuster na gaan denken over wat nodig is om jezelf in de markt te zetten. Met een professionelere houding omtrent de randzaken hebben we hopelijk toch een stap voorwaarts gezet.

WiM: Daar is het aantrekken van een promotor zeker een vervolg van. Hoe zijn jullie aan dat  contact gekomen?
Dennis: Onze booker heeft contact met haar gezocht. Lonneke heeft een zelfstandig perspromotie bedrijf en heeft de kennis om ons te ondersteunen. Natuurlijk kan je het ook zelf gaan doen. Alleen als je dit goed wilt doen is het bijna een complete dagtaak. Enne, wij zijn muzikanten en daar moeten we ons dan ook mee bezig houden. Recensies, interviews horen erbij, maar onszelf verkopen?, nah daar hebben we gelukkig Lonneke voor.

WiM: Waar halen jullie de inspiratie vandaag voor het schrijven van de songs?
Bas: De meesten liedjes schrijf ik al spelend op de gitaar, melodie en tekst ontstaan soms gewoon. Als dit staat gaan we met zijn drieën aan de slag met de arrangementen om tot een geheel te komen.
Dennis: Soms maak ik wat drum concepten, dat kan uit Hip Hop komen, of Afrikaanse trommelaar. Net wat er om dat moment in mij opkomt. Dit stuur ik dan naar Bas die daar zijn ding op los kan laten.
Bas: Wat thematiek en teksten betreft kan ik heel veel vertellen, als het liedje af is dan is dat het dan ook. Ik ben niet de persoon die als een kunstenaar gaat vertellen dat ze bij het schilderij ook goed naar de gebruikte verflagen moeten kijken. Het zijn dan wel mijn teksten, als het echter klaar is dan is het ook klaar. Ik ben de mening toegedaan dat je als kunstenaar niet tussen het product en de liefhebber is moet gaan staan. Het is aan diegene om zijn eigen invulling en gedachten er aan te geven.

WiM: Vertel eens iets over jullie ambities?
Dennis: Ja, euh ja. We hebben niet voor niets een team om ons heen verzameld. We willen er nu ook zoveel mogelijk uithalen, dus zoveel mogelijk het podium op. Belangrijkste voor ons is echter bestaansrecht krijgen zodat we zo lang mogelijk muziek kunnen blijven maken met elkaar en van daar uit langzaam en gestaag verder te groeien. Hierin is wel de constructie die we gekozen hebben fijn. We zijn vrij om te doen en laten wat we willen. We zijn aan niemand iets verplicht.
Bas: Dat is wel iets wat we moeten blijven bewaken. Die vrijheid om zonder concessies ‘ons’ ding te doen en dan zien waar we uit gaan komen en uiteraard dat iedereen die het mooi zou kunnen vinden ons ook heeft gehoord. Zowel onze nieuwe plaat als live op het podium. Ambitie is mooi, echter niet ten koste van alles.
Dennis: We hebben heel veel plezier in wat we doen, dat is toch het voornaamste.

WiM: 20 februari is de albumpresentatie in EKKO te Utrecht, bewuste keuze?
Dennis: Zeker, we wilde het perse in Utrecht houden en wat voor opties heb je dan? De Helling misschien. Het is lastig kiezen, De Helling heeft wat meer capaciteit en Ekko iets meer karakter.
WiM: In 2013 was het werkelijk stampvol, verwachten jullie dit weer?
Bas: Haha, het was uitverkocht. Schrijf alsjeblieft op dat men van te voren kaartjes moeten kopen als ze er echt bij willen zijn. Vorige keer zijn er een aantal voor niets gekomen omdat  er geen kaarten aan de kassa meer waren. En uiteraard gaan we iets speciaals doen, we hebben enkele gasten uitgenodigd die een bijdrage leveren om een ieder de 20ste positief te verassen!!

WiM: Willen jullie nog iets kwijt aan de lezers?
Bas: Voor de bluesliefhebbers wel goed om te weten dat we support act zijn bij King Of The World.

My Blue Van live op het podium:

  • 27 feb Concerto, Amsterdam
  • 28 feb Velvet Amersfoort
  • 28 feb Velvet Leiden
  • 14 mrt Patronaat, Haarlem
  • 17 april Gigant, Apeldoorn w/ King of the World
  • 25 april Koningsnacht, Giessenburg
  • 2 mei JC Elektra, Sliedrecht
  • 5 mei Vrijhoorn Festival, Hoorn
  • 18 juli WessummeBreeze Festival, Wessem
  • 29 aug Texfree festival, Venlo