×

Recensie

21 juni 2012

Danko Jones – Bring On The Mountain

Geschreven door: Sophie Westhiner

Uitgebracht door: Bad taste Records/Suburban

De Canadese rockband Danko Jones is geen band met teksten over global warming, oorlog en andere verschrikkelijke dingen die in de wereld gebeuren. Nee, zoals ze zelf zeggen: daar hebben we Bono voor. Danko Jones maakt hardrock, in de puurste zin van het woord. Nummers gaan over vrouwen, seks en…vrouwen en seks. Nadat de Canadezen vorig jaar met een digitale EP kwamen, presenteren ze voor het eerst in het zestienjarig bestaan van de band een DVD, Bring On The Mountain.

De 90 minuten durende documentaire Bring On The Mountain vertelt het verhaal van de band en de zanger/frontman Danko Jones: hoe de leden eerst in andere bandjes speelden, en vervolgens bij elkaar kwamen. De eerste drie jaar heeft Danko Jones enkel opgetreden. Een album maken, daar deden ze niet aan. Daarnaast heeft de band maar liefst vier drummers versleten. Danko Jones heeft blijkbaar goed opgelet tijdens de legendarische rockdocumentaire Spinal Tap. De amateurbeelden hebben de bandleden zelf geschoten. Deze geven een goed beeld van de onderlinge relaties tussen de bandleden. Ook wordt het harde werken en het plezier dat de band daaruit haalt duidelijk. De nummers die hierin voorbij komen zijn op dvd nummer twee in hun geheel te bekijken. Zanger Danko Jones wordt geïnterviewd over zijn leven en de band. Het woest schreeuwende rockmonster verandert in een brave huisvader met bril. Een bril die hij moet dragen omdat, zo wordt gaandeweg duidelijk, het zichzelf tijdens optredens slaan zijn tol heeft geëist. Wat eigenlijk al jaren bekend is, wordt hier maar weer eens duidelijk: ook Danko Jones is breekbaar.

Dan is er nog The Ballad of Danko Jones. Een korte film die een geheel is van de laatste drie videoclips van de band: Full Of Regret, Had Enough en I Think Bad Thoughts. Hierin moeten de bandleden letterlijk vechten voor hun leven en de bad guys uitschakelen. Voor deze film heeft de band onder andere Elijah Wood weten te strikken en ook Lemmy heeft een klein rolletje. Een leuke, onderhoudende film van 23 minuten, maar een Oscar zal het niet winnen.

Bring On The Mountain is een mooi overzicht van wat Danko Jones de afgelopen zestien jaar heeft gedaan. Doordat de clipfragmenten uit de documentaire in hun geheel op dvd twee staan, leer je de band echt goed kennen. De clips van live-opnames en festival-optredens geeft goed de onuitputtelijkheid van de band weer, waar niemand omheen kan. Een aanrader, voor fans, maar ook zeker voor de gemiddelde hardrockliefhebber.