×

Concert

22 augustus 2018

Zomerhit 2018: Südtirol Jazz Festival Alto Adige

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

• fotografie door Nausikaä de Blaauw

05-2Hoe mooi om aan het einde van de zomer terug te kijken op alles waar onze harten sneller van gingen kloppen. Natuurlijk was daar onze knaller, het Festival International de Jazz de Montréal, maar ook dichterbij huis was er van allerlei bijzonders mee te maken. Zo was Written in Music afgelopen juli in Zuid-Tirol, bij het Südtirol Jazz Festival Alto Adige. Vaste prik en wat was dat weer de moeite waard.

Een gerenommeerd festival, en met recht. De optredens centreren zich rond het Noord-Italiaanse stadje Bolzano, maar vinden verspreid door de gehele regio Zuid-Tirol plaats. Speciale shuttlebusjes vervoeren zowel artiest als luisteraar naar de speciale locaties. Een prachtige regio om in te vertoeven. Zomer, jazz en imposante vergezichten… een win-win-winsituatie!

Editie 2018 bood ons een sterk programma, waarbij de focus lag op Scandinavische jazz. We profiteerden van de geweldige organisatie – alles was tot in de puntjes uitgedacht. De bezoeker werd in de watten gelegd, het geluid was fenomenaal. Uitverkoren muzikanten zorgden voor onvergetelijke ochtenden, middagen en avonden in sfeervolle en bijzondere settings.

Zo werden we vervoerd door Maria Faust op misschien wel de meest geweldige locatie van dit jaar: een sprookjesachtig verlichte steengroeve tegen een opdoemende bergwand. Het was alsof je in de muziek zelf zat. Een onvergetelijk optreden. Er werden interessante records verbroken met Dolobeats – 7 Scandinavische drummers brachten de composities van saxofonist en componist Pauli Lyytinen ten gehore te midden van een alpenweide. Ook de wandeling ernaar toe was adembenemend mooi.
01
Er was intimiteit – zo brachten Verneri Pohjola (trompet) en Mika Kallio (drums, percussie) hun nieuwste album Animal Image live ten gehore in een verfijnd stadsmuseum. Er was betovering – zo zijn we weggedroomd bij de atmosferische, kalmerende klanken van het Noorse jazztrio Splashgirl. We lagen letterlijk aan de voeten van deze getalenteerde heren, in een verwarmend zonnetje op de zachte bodem van een sprookjesachtig dennenbos.

Ieder jaar bewijst de organisatie van dit sfeervolle festival weer dat Zuid-Tirol ons nog zo veel meer moois heeft te bieden. Ieder jaar weer krijgen we nieuwe jazztalenten te zien en horen en worden er speciale arrangementen geschreven en eenmalige formaties gevormd. Dit maakt ieder optreden uniek en memorabel. En ieder jaar weer wordt het festival door haar bezoekers omarmd en is zij nieuwe bewonderaars rijker.

Südtirol Jazz Festival Alto Adige. Bijzondere muziek op bijzondere locaties. Wat wil een mens nog meer? Zet editie 2019 dus op jouw to-do-list!

Südtirol Jazzfestival Alto Adige 2018