×

Concert

23 februari 2014

Wooden Shjips, een zinderende ruimtereis

Geschreven door: Ron Loontjens

Label: Thrill Jockey

wooden shj1Ze waren verlaat door pech.  De remmen van de  tourbus die hen door heel Europa vervoert had kuren. Een korte soundcheck, plug and play. 3-2-1 Ready for take off. Go.

Frontman Erik “Ripley” Johnson (ook bekend van het even psychedelische Moon Duo), met zijn opvallende baard, gebruikt zijn gitaar als een magische toverstaf. Als een volleerd magier worden prevelend zijn onverstaanbare bezweringen met hypnotische riff en drum uit over het volgelopen Doornroosje in Nijmegen uitgestort.

Drone rock, hypnotische gitaarrifs in combinatie met de superbe en eveneens repetetieve acterende drum van John Jeffrey. Een sound die net buiten de dampkring verkeerd en de eerste rook van het van West afkomstige Black Smoke Rise en Flight stijgt op. Ripley als semi dirigent leidde Wooden Shjips door een spacy set met een strakke bas en orgel verstopt achter een soort zilverfolie. Een set waarbij niet alleen het laatste album Back To Land ter gehore werden gebracht, maar ook nummers van de beginperiode waarbij je met een waanzinnige verslavende trip naar de dampkring brengen. Van nummer tot nummer. Stilstaan is onmogelijk, deze trip leert je van zelf bepaalde dansmoves. Na ongeveer anderhalf uur verblijf in de ruimte volgt de harde landing. Krautrock en Psychedelica is back.

De Wooden Shjips zijn onder andere beinvloed door The Doors, maar ook door obscure Japanse bands als Fushitsusha.  Maar zijn de Wooden Shjips muzikaal gezien eigenlijk niet gewoon beter dan The Doors?

Wat echter wel opviel was de bezettingswijziging. Normaliter zit Omar Ahsanuddin achter de drumkit. Maar wegens andere bezigheden zat John Jeffrey, die afgelopen zomer met Moon Duo mee op tour was, achter de drumkit. Maar wat een drumactie. Repetetieve drum van de bovenste plank.

Wie Wooden Shjips nog eens wil zien, horen, meemaken, ondergaan: 7 juni in Effenaar bij het Eindhoven Psych Lab Festival.