×

Concert

04 juli 2017

Vernieuwde Pitch is tof, maar mag nog een tikkie progressiever

Geschreven door: Roel Janssen

Festival terreinAfgelopen zaterdag vond voor de zevende keer in Amsterdam het Pitch Festival plaats. Dit keer niet op het Westergasterrein, maar op nieuwe locatie NDSM-Werf in Noord. Een verhuizing die vooral te maken heeft met de bezoekersaantallen. Met een capaciteit van ongeveer 10.000 bezoekers op één dag liet Mojo al weten dat Pitch weer wat exclusiever dan voorheen zou worden en back to basics gaat: het boeken van vooruitstrevende dance-acts.

Het terrein is dan ook weidser opgezet zodat nergens meer sprake is van overvolle tenten. Daarnaast is Pitch ingekort tot één dag (12.00-23.00 uur) en telt het vier podia.

Vanaf Amsterdam CS vertrekt de speciale Pitch-pont naar het voormalige scheepswerf aan de IJ-oever. De industriële look met authentieke scheepshellingen, werfkranen, panden en met graffiti bespoten kades, betonblokken en containers vormen een fraai decor voor het dance event dat dit jaar vooral een hip Amsterdams publiek trekt. Ook de nodige toeristen hebben hun weg erheen gevonden. Hoewel er nergens echt gras ligt zoals bij het Westergasterrein zijn er voldoende hangmogelijkheden op het terrein. Bovendien vind je naast de vier podia verschillende cabins en houten decoraties waar dj’s draaien en gedanst wordt. Hoewel vooraf nog sprake is van wat regen, blijft het de hele dag droog en laat de zon laat zich af en toe flink zien.

Omdat er keuzes gemaakt moeten worden, skippen we acts als Torus, Fatima Yamaha, Sango, Orpheu The Wizard, Sadar Bahar, Woody, Mura Masa en Evian Christ. Je kunt nu eenmaal niet alles zien. FKJ (French Kiwi Juice) op het hoofdpodium is een van de rijzende sterren van de Parijse electronic scene. De muzikant/producer steelt bescheiden de show met synths en funky basgitaarlickjes die hij loopt, samplet en tot een warm, groovy en kleurrijk geheel smeedt. Verfrissende electrosoultracks als Lying Together en So Much To Me klinken zomers aanstekelijk.

Betonkust & Palmbomen IIBetonkust & Palmbomen II bracht in 2016 de EP’s Center Parcs en Hotel Breukelen uit. Het blonde duo laat de dansvloer in de doorzichtige PIP-tent langzaam tot leven bruisen en als de zon voor het eerst doorbreekt, stijgt de temperatuur in de tent tot een mini broeikasje. Gruizige lo-fi electro, duistere new beat, crunchy IDM, gortdroge kicks & snares en paranoïde acidklanken: het is al snel genieten geblazen bij deze twee freaks.

Tenorsaxofonist en zanger Orlando Julius staat bekend als een van de belangrijkste Afrikaanse muzikanten uit de jaren zestig en zeventig. In 1966 bracht hij het album Super Afro Soul uit, waardoor hij een sterrenstatus verwierf in Nigeria, maar ook een grote invloed had op Fela Kuti. Ook in de VS was Julius behoorlijk invloedrijk met zijn aanstekelijke mix van Amerikaanse R&B, funk, soul en jazz. Deze grondlegger van de afrobeat nam in 2014 met de Londense band The Heliocentrics het album Jaiyede Afro op en samen waren ze de laatste jaren meerdere malen in Nederland te zien. Orlando Julius is inmiddels 74, maar zweept met zijn soepele bandleden vol blazers en zangeres/danseres Latoya Ekemode als vanouds exotisch de boel op als een malle. Uplifting shizzle on the main stage.

PionalHet aanbod qua eten en drinken is prima en gevarieerd op Pitch. Vooral de triple cheese tosti is een dikke aanrader, zo vlak voor Pional in de PIP-tent. De Madrileense producer werkte eerder samen met landgenoot John Talabot en stond in het voorprogramma van The xx. Nadat hij de afgelopen jaren al diverse keren in Nederland speelde (o.a. Eurosonic, Best Kept Secret, Voltt Loves Summer, De Marktkantine, Studio 80) verscheen vorig jaar via Counter Records/Ninja Tune de uitstekende EP When Love Hurts. Live blijkt de producer ook prima uit de voeten te kunnen met verfijnde, poppy elektronica en (deep)house.

Naast Orlando Julius is ook de liveset van Mount Kimbie een hoogtepunt. Het Londense duo dat met Crooks & Lovers (2010) en Cold Spring Fault Less Youth (2013) twee sterke post dubstep/elektronica albums uitbracht. Orlando Julius & The HeliocentricsDe live feel van de band wordt op het hoofdpodium versterkt door fuzzy gitaren, drums, synths, stukjes improvisatie en zang. Hoewel de band best wat later op de avond dan half zeven geprogrammeerd had mogen worden, is Mount Kimbie met Orlando Julius & The Heliocentrics een van de weinige echte livebands die op Pitch voor kleur en variatie zorgen tussen de overdaad aan electronics, techno, house, electro, hiphop, downtempo, broken beats, grime en R&B.

Van producer Actress uit het Britse Wolverhampton verscheen in april jl. zijn vijfde studioalbum AZD via Ninja Tune. Die plaat en voorgaand werk vormt de blauwdruk voor een overtuigende set met donkere experimentele techno, glitch en hypnotiserende elektronica. Hoewel de volgende editie best nog wel wat scherper, hoekiger en vooruitstrevender geprogrammeerd mag worden en echte headliners ontbreken, is deze zevende editie van de vernieuwde Pitch zeker geslaagd te noemen. Tof feestje.