×

Concert

29 november 2019

Vandenberg’s Moonkings neemt afscheid in de Boerderij

Geschreven door: Remco Kreft

• fotografie door Lenn Photography

Setlist

 1. Nothing Touches
 2. Tightrope
 3. Line Of Fire
 4. Angel In Black
 5. Steal Away
 6. Close To You
 7. Burning Heart
 8. The Fire
 9. What Doesn’t Kill You*
 10. Breathing*
 11. Sailing Ships*
 12. Judgment Day
 13. Reputation
 14. FeelIt
 15. Here I Go Again
 16. Lust And Lies
 17. Rock n Roll

Vandenberg’s Moonking bestaat vijf jaar en dat wordt gevierd met een nationale clubtour. Helaas is dit voorlopig ook de laatste tour van de hardrock formatie rond Adriaan van den Berg. Ze stoppen er voor onbepaalde tijd mee en zullen zich, los van elkaar, storten op andere muzikale avonturen. Maar zover is het vanavond nog niet. Zoetermeer mag nog éénmaal genieten van de Moonkings in de wederom uitpuilende Boerderij.

Het voornemen van de Moonkings om veel eigen werk te spelen op deze afscheids- en jubileumtoer wordt meer dan waargemaakt. Ze spelen maar liefst 12 nummers van de twee studio-albums die de band heeft gemaakt.

Het mooiste aan deze band is toch wel de chemie en het zichtbare speelplezier wat de muzikanten met elkaar hebben. Niets opwarmen, gelijk vanaf de eerste noot van Nothing Touches is het raak; de Moonkings  komen hier een onvervalst potje hardrock spelen. De Moonkings voelen zich thuis in de Boerderij verteld Jan (zang) ons en dat geloven we graag. Ze zijn hier vaker geweest en het is net als voorheen één groot rockfeest. Gaandeweg de set valt ons op wat een ongelofelijke goede nummers deze band heeft geschreven in de afgelopen vijf jaar. Tightrope, Angel in Black, Close To You, Lust and Lies, het is wat vroeg om over klassiekers te spreken maar tijdloze nummers zijn het zeker.

Ik het midden van de set is er nog plaatsgemaakt voor een akoestisch gedeelte waarin de vriendschap van Jan en Adriaan een prachtig muzikaal gezicht krijgt. We hebben het woord chemie al vaker gebruikt bij deze band, en dat is niet meer dan logisch als je dit zo mooi en subtiel kan brengen.

Uiteraard is er ook nog ruimte voor wat covers van Adriaans vorige bands. Zo komen er ijzersterke versies van Burning Heart (Vandenberg) en Judgement Day / Here I Go Again (Whitesnake) voorbij. Na Lust And Lies is het helaas alweer voorbij. De band komt nog één keer terug om de zaal uit te zwaaien, en dat doen ze met Led Zeppelin’s Rock ’n Roll. Een passender slot kan eigenlijk niet. En één ding staat vast, we gaan ze missen. Adriaan, Jan, Sem en Mart bedankt!

Setlist

 1. Nothing Touches
 2. Tightrope
 3. Line Of Fire
 4. Angel In Black
 5. Steal Away
 6. Close To You
 7. Burning Heart
 8. The Fire
 9. What Doesn’t Kill You*
 10. Breathing*
 11. Sailing Ships*
 12. Judgment Day
 13. Reputation
 14. FeelIt
 15. Here I Go Again
 16. Lust And Lies
 17. Rock n Roll