×

Concert

07 oktober 2019

Uitermate vermakelijke Alice Cooper in het Tilburgse 013

Geschreven door: Remco Kreft

• fotografie door Lenn Photography

Setlist

 1. Feed My Frankenstein
 2. No More Mr. Nice Guy
 3. Bed Of Nails
 4. Raped nd Freezin
 5. Fallen in Love
 6. Muscle of love
 7. He’s Back (The Man Behind The Mask)
 8. I’m Eighteen
 9. Billion Dollar Babies
 10. Poison
 11. Roses On White Lace
 12. My Stars
 13. Devil’s Food
 14. Black Widow Jam
 15. Steven
 16. Dead Babies
 17. I Love The Dead
 18. Escape
 19. Teenage Frankenstein
 20. Under My Wheels
 21. School’s Out

Op de druilerige dinsdagavond 2 oktober is het tijd voor een graag geziene gast in de 013 te Tilburg. Alice Cooper komt voor de derde keer in vier jaar tijd naar de 013 met zijn shock rock circus en dat betekent zoals gebruikelijk een uitverkocht huis.

Als voorprogramma heeft Alice Black Stone Cherry meegenomen uit Kentucky. Een prima opener zo blijkt want de stevige southern (hard) rock doet het goed bij de al uitpuilende grote zaal van de 013. Vooral de overenthousiaste gitarist Benn Wells is een opvallende verschijning. De band heeft Burnin, Cheaper to Drink alone en  Family Tree een aantal lekkere nummers in de set zitten. Prima optreden.

Er lijkt geen sleet te zitten op de inmiddels al 71-jarige rocker uit Detroit (US). Al meer dan vijftig jaar toert de man rond de aardbol en maakt hij met regelmaat nieuwe albums. Dit jaar verscheen bijvoorbeeld de EP Breadcrumbs. Vandaag doet Alice Cooper Nederland aan met zijn Ol’ Black Eyes Is Back tournee van maar liefst 27 Europese concerten.

 

Het hoogtepunt van zijn roem lag in het begin van zijn carrière (eind 60 begin 70) toen hij de wereld nog echt shockeerde  met zijn shock rock show. Tegenwoordig shockeert Alice natuurlijk allang niet meer, maar gaat het puur om traditioneel Alice Cooper horrorcircusvermaak. Er wordt wel eens gezegd dat mr. Cooper dit allang niet meer nodig heeft, maar de echte fan weet dat juist deze show gecombineerd met zijn ijzersterke songs een optreden van Alice Cooper zo speciaal maakt.

Na het intro wordt er gelijk knallend afgetrapt met Feed My Frankenstein. Alles wordt uit de last getrokken en het hele podium staat, zoals gebruikelijk, vol met attributen. Met een van zijn grootste hits No More mr. Nice Guy wordt nog een schep bovenop gedaan en kan de avond eigenlijk al niet meer stuk.

Alice Cooper weet altijd de beste muzikanten om zich heen te verzamelen en dat is met de huidige, redelijk stabiele, line up niet anders. Met kanonnen als Chuck Carric (bass) en Glen Sobel (drums) staat er een dijk van ritmesessie. En de gitaristen Ryan Roxie en de zeer in het oog springende Nita Strauss krijgen alle ruimte hun kunsten te vertonen. Voor Nita is er zelf een heel solo gedeelte ingepland na de superhit Poison. Tevens een mooi moment voor de oude meester om even op adem te komen.

De show van Alice is er natuurlijk een om je vingers bij af te likken. Het podium is een groot oud horrorkasteel met hoge trappen waar de muzikanten zich vaak begeven. De maestro is na al die jaren nog steeds helemaal in het leer gekleed (eerst zwart later in het wit), met hoge hoed, zwarte ogen en zijn dirigeerde wandelstok.  Zijn vrouw Sheryl komt ook nog twee maal op het podium als onderdeel van de show en verder zijn er dode baby’s, een mega Frankenstein, veel vuur, een Willem II-outfit (!) en natuurlijk de guillotine executie-scene. We hebben het allemaal al een keer gezien maar het blijft vermakelijk. Je krijgt bij een Alice Cooper show zoveel meer dan de gemiddelde rock show, en dat maakt het uniek. Muzikaal is het ook allemaal dik in orde. Met een setlist vol klassiekers uitgevoerd door zeer getalenteerde muzikanten die stuk voor stuk ook nog eens verschrikkelijk veel uitstraling hebben, kan het ook eigenlijk niet anders dan dat je een top rock show te zien krijgt van de buitencategorie.

Helaas komt er ook aan deze superavond een eind, en in dit geval is dat met het nummer Teenage Frankenstein. De toegift is gereserveerd voor Under My Wheels en het Alice Cooper nummer bij uitstek; School’s Out waarbij het voorprogramma Black Stone Cherry ook nog even mee mag doen. Alice Cooper was wederom fantastisch!

Setlist

 1. Feed My Frankenstein
 2. No More Mr. Nice Guy
 3. Bed Of Nails
 4. Raped nd Freezin
 5. Fallen in Love
 6. Muscle of love
 7. He’s Back (The Man Behind The Mask)
 8. I’m Eighteen
 9. Billion Dollar Babies
 10. Poison
 11. Roses On White Lace
 12. My Stars
 13. Devil’s Food
 14. Black Widow Jam
 15. Steven
 16. Dead Babies
 17. I Love The Dead
 18. Escape
 19. Teenage Frankenstein
 20. Under My Wheels
 21. School’s Out