×

Concert

21 juni 2018

Slowly Rolling Camera vindt zichzelf opnieuw uit in Londen

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Edition Records

Edition Records, het Britse jazzlabel dat met orkaankracht door het jazzlandschap waait, viert haar 10-jarig jubileum en dat gaat bepaald niet ongemerkt voorbij. Zo was de Londense Pizza Express Jazz Club in Soho een kleine week lang het middelpunt voor acts van het label.

Het tweede concert van de zaterdagavond (16-6-2018) was voor Slowly Rolling Camera. De band die na de tour die volgde op hun tweede album All Things (2016) zangeres Dionne Benett de band zag verlaten maar met vereende krachten een nieuw album tot stand bracht. Juniper, dat op 7 juli zal gaan uitkomen, laat een band horen die hun eigen instrumentale kracht opnieuw hervindt.

Met Edition’s baas Dave Stapleton (hij was het die met eigen albums het label een basis gaf) op toetsen, Deri Roberts op allerlei elektronica en Elliot Benett heeft Slowly Rolling Camera zijn basisband maar ook de geweldige gitarist Stuart McCallum is al een tijd lang prominent in het bandgeluid aanwezig. Nieuw in de band is de voortreffelijke Belgische saxofonist Nicolas Kummert die vooraan op het podium de band nog meer body geeft.

Fijn om de band zo in de nieuwe opzet te zien spelen. Ondanks dat het af en toe nog voelt of de band zichzelf opnieuw aan het uitvinden is, wordt met de ruimtevullende sound van McCallum en het heerlijke spel van Kummert al snel duidelijk dat de band een geslaagde nieuwe fase in gaat. De band, juist omdat ze nu voluit moeten gaan zo zonder Benett als podiummagneet, beleeft meer interactie, meer prominentie en dat bevalt goed.

De composities van het nieuwe album klinken gelaagd en aantrekkelijk en ook het oudere werk vindt, ook zonder de zang, een fijne weg. Het zijn vooral Kummert en McCallum die met hun energieke spel de sound van SRC bepalen vanavond en dat maakt het een sterk optreden. Vooral als Kummert tijdens een verstild intermezzo met Stapleton naast zijn sax ook zijn zang even inzet en in een fijne falset de harten van het publiek steelt.