×

Concert

07 juni 2019

Single-presentatie Jeremy Lahr – De Piek Vlissingen

Geschreven door: Peter Urbanus

Jeremy Lahr is een 18-jarige singer-songwriter uit Vlissingen. Vrijdagavond 7 juni presenteerde hij zijn nieuwe single Awake in concertzaal De Piek, begeleid door eveneens zeer jonge, maar getalenteerde muzikanten. Een mooi concert, van een band waar we vast meer van gaan horen.

jeremy-lahr

Vlissingen mag dan een uithoek zijn, een vergeten stad waar schoonheid en grauwe lelijkheid samen gaan, en die al jaren de hoogste criminaliteitscijfers van Zeeland kent, het is ook een plaats waar veel kunstenaars en muzikanten floreren. Hier zijn nog betaalbare woningen te vinden, evenals bijzondere winkels en horecazaakjes. Vanaf de Boulevard zie je de Belgische kustlijn en ergens achter de horizon ligt Groot-Brittannië. En op 5, 6 en 7 9 juli is er weer het geweldige festival Onderstroom, met muziek, straattheater en allerlei buitenissige straatacts.

Concertzaal De Piek in Vlissingen zet sinds vorig najaar z’n beste beentje voor in de strijd tot overleven. Veel financiële steun is er niet te verwachten vanuit de sterk verarmde gemeente, die al jaren een Artikel 12-status ‘geniet’. Vorig jaar dreigde definitief het doek te vallen.

Maar De Piek bestaat nu bijna vijftig jaar en zowat ieder jaar lijkt er wel een einde te komen aan dit ouderwetse, roemruchte rock ’n roll-bastion. Is het niet vanwege subsidieproblemen, dan was het wel vanwege vermeende overlast of drugsverkoop. Een kat met 99 levens, mogen we hopen. Waar vind je nog een kleedkamer met muren vol oude posters en graffiti, waar de sfeer van de jaren tachtig nog zo tastbaar aanwezig is?

De zaal doet nu met louter vrijwilligers z’n best om zijn bestaansrecht aan te tonen en zet momenteel misschien wel een avontuurlijker programmering neer dan de andere concertzalen in de provincie. Geldgebrek maakt creatief. Bovendien kunnen hier op regelmatige basis piepjonge muzikanten hun eerste podiumervaring op doen tijdens jamsessies.

De zaal was nog niet vol, maar de opkomst van vooral jong publiek was een opsteker. Het voorprogramma werd verzorgd door Tricycle uit Middelburg, ook al piepjonge muzikanten uit Middelburg, die uitblinken met mooie liedjes en sterke samenzang bij een zeer sobere bezetting (zang, twee gitaren en cajon). De jongste van de drie is pas 15 jaar oud en de oudste 18 jaar. Eind april brachten ze de single Save Me uit. Aan muzikaliteit geen gebrek, al blijft het wat liefjes.

Jeremy Lahr leek behoorlijk zenuwachtig voor zijn opkomst. Hij werd begeleid door Djoszuwa Zwier (drums), Davy van Broekhoven (bas) en Zowie Zwier, (gitaar en backing vocals). Allemaal hyperactieve, jonge muzikanten uit het Zeeuwse circuit en zo’n beetje kind aan huis in De Piek. De zenuwen waren niet nodig, want Lahr zette met zijn band een sterk optreden neer, waarbij de rafelrandjes niet ontbraken. Zowie Zwier, zelf ook singer-songwriter, zorgde voor meer dan adequate backing vocals en mooie sobere gitaarlijnen, waarbij ze Lahr geen moment in de weg zat. Over dynamiek hoef je deze jonge gasten niks te leren. De bassist en drummer zijn virtuozen in de dop.

Mooi was ook het moment dat Lahr en drummer Djosjuwa Zwier met akoestische gitaar en cajon de zaal in gingen en het publiek stil kregen met een akoestisch nummer. De songs van Lahr lijken sterke Britpop-invloeden te kennen. Hij liet zich ook niet onbetuigd op sologitaar, maar dan wel lekker rauw en zonder in gepiel te verzanden. Speciale gast was gitarist Jesper de Jonge van de indierockband Peer, collega-jonge honden uit Middelburg. Hij speelt ook mee op de cd.

Hopelijk gaan we hier nog veel meer van horen. Indiepop met sterke songs en lekkere rafelrandjes, met de rond stuiterende frontman als middelpunt.