×

Concert

01 september 2016

Queensryche: muzikale magie in de Boerderij

Geschreven door: Remco Kreft

• fotografie door Lenn Photography

Over de populariteit van Queensryche hoeft geen twijfel te bestaan. De Boerderij in Zoetermeer is al weken stijf uitverkocht voor deze legendarische progressieve metal-band uit Washington (US). Als voorprogramma hebben ze Methodica (IT) en Archer Nation (US) meegenomen.

8T4A2180-18T4A2178-1

Helaas zien wij maar de laatste 2 nummers van de uit Verona afkomstige Italiaanse prog-rock metal band Methodica. Ondanks het wat zachte (gitaar) geluid komt de band goed over. De charismatische zanger Massimo Piubelli heeft een prettig stemgeluid en de ervaren muzikanten laten een gedreven, spontane maar wel wat statische indruk achter.

8T4A2618-18T4A2437-18T4A2298-1

Gedreven is ook wel een term die je kan gebruiken bij Archer Nation. Dit Power trio uit Californië knalt werkelijk uit de startblokken.  Zanger Dylan Rose doet me wat denken aan de jonge Zakk Wylde en is dan ook een zeer bekwaam gitarist. Archer Nation is in alles de tegenpool van de openingsband. Waar Methodica keurig binnen de lijntjes musiceert, moet Archer Nation het vooral hebben van de podium prestatie. Een non-stop head bangende typisch Amerikaanse hardrock band die het publiek makkelijk voor zich weet te winnen.  Een positieve verrassing!

Het begint onderhand behoorlijk warm te worden in de bomvolle Boerderij als Queensryche gaat beginnen. De discussie Queensryche met of zonder Geoff Tate wilde ik voor deze keer maar overslaan. Daar immers al genoeg over geschreven en iedereen heeft zijn of haar mening daarover. De ‘nieuwe’ zanger Todd La Torre zit er onderhand al een tijdje bij en dat de man kan zingen bewees hij onder andere al in Crimson Glory en op het verleden jaar uitgekomen album Condition Human. Van dit album komt ook de opener van de Avond Guardian. Het klinkt in het begin nog wat onwennig doordat het geluid nog niet helemaal perfect staat afgesteld maar vanaf  het 2de nummer Operation: Mindcrime weet je dat dit een speciale avond gaat worden. De band staat, zoals gebruikelijk, als een huis en heeft er vanavond zichtbaar veel zin in.  Jackson en Rockfield bewijzen als vanouds dat zij een van de beste ritmesecties uit de progressieve metal scene zijn en het gitaar tandem Lundgren/Wilton is ook prima op dreef. De setlist bestrijkt een mooie verzameling van de rijke 34 jarige songhistorie van de band, waarbij Operation Mindcrime en Empire vanavond het best vertegenwoordigd zijn. Uiteraard is er ook ruimte voor de klassiekers als Queen Of The Reich en de door het publiek uit volle borst meegezongen Take Hold Of The Flame. De toegift komt jammer genoeg veel te snel, maar na Screaming In Digital en het prachtige Eyes Of A Stranger is het toch echt afgelopen. We Want More!!!

Setlist Queensryche:

 1. Guardian
 2. Operation: Mindcrime
 3. Best I Can
 4. Damaged
 5. The Killing Words
 6. The Mission
 7. Silent Lucidity
 8. Empire
 9. Eye9
 10. Queen of the Reich
 11. Jet City Woman
 12. Take Hold of the Flame

Encore:

 1. Screaming in Digital
 2. Eyes of a Stranger
 • Foto’s van Queensryche – Eus Straver
 • Foto’s Archer Nation / Methocida – Lenn Kralt

Queensryche29082016-38Queensryche29082016-35Queensryche29082016-29Queensryche29082016-07Queensryche29082016-31