×

Concert

27 november 2013

Queens Of The Stone Age overwint slecht geluid

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

Het was een drukte van belang gisteren in het ArenAgebied in Amsterdam. De wedstrijd Ajax – Barcelona vond tegelijkertijd plaats met het concert van Queens Of The Stone Age in een stampvol Ziggo Dome. Concertbezoekers waren gewaarschuwd wat eerder van huis te gaan om op tijd bij het concert aanwezig te kunnen zijn. Afgezien van de enorme drukte, penetrante bierlucht, scanderende Ajax-supporters en de aanwezigheid van een handjevol ME-busjes, was het eigenlijk een vredelievende bedoening buiten op straat.

Binnen bewees Band of Skulls een waardig voorprogramma te zijn. De Britse formatie zette een goede, stevige show neer en wist de aandacht van het binnendruppelende publiek vast te houden en haar zelfs af en toe in beweging te brengen. Band Of Skulls brengt volgend jaar een nieuw album uit (Himalayan) in het rockgenre en gisterenavond hebben zij er ongetwijfeld nieuwe fans bijgekregen. Hun muziek doet denken aan The White Stripes en The Black Keys. Van hun nog uit te komen album speelden zij een nummer met hitpotentie: Asleep At The Wheel.

Iets later dan gepland kwamen Josh Homme en de zijnen het podium op. Al snel bleek dat het geluid in de Ziggo Dome niet goed was geregeld, verre van zelfs. De enorme zaal heeft inmiddels toch een goede reputatie op geluidstechnisch gebied en het voorprogramma in ogenschouw nemende, kunnen we dan ook niet anders concluderen dat de werkelijk abominabele geluidskwaliteit te wijten was aan de geluidstechnicus van de band zelf. Achterin de zaal kwam de muziek over je heen als één scherpe brei waarin de zang haast niet te onderscheiden was en totaal wegviel in de wollige massa van gitaargeluid.

Dit was zo ontzettend jammer als je bedenkt dat Queens Of The Stone Age muzikaal gezien zeer sterk was. Homme was perfect bij stem en zong alle nummers loepzuiver. De band was duidelijk in haar element; drummer John Theodore ging tekeer als een beest en ik durf te beweren dat Dave Grohl het die avond niet beter had kunnen doen. Ook bassist Michael Shuman hoefde niet in de schaduw van Nick Oliveri te spelen.

Het slechte geluid en, het moet gezegd worden, enig gebrek aan interactie met het publiek, dreigden de avond de das om te doen. Gelukkig was dit niet het geval en vormde het inzetten van Little Sister het keerpunt van de avond. Het publiek kwam los, de band zette een extra tandje bij en die heerlijke gruizige vuigheid was er weer helemaal. Het publiek ging helemaal op in zowel subtiele uitvoeringen van nieuwe nummers als bewezen songs zoals Make It Wit Chu (perfect uitgevoerd), Lost Art Of Keeping A Secret en Sick, Sick, Sick (wat een feest).

Zo tegen het einde van de avond vloog het bier rijkelijk in het rond en stonden mensen in zowel de zaal als op de balkons te springen en dansen. Queens Of The Stone Age sloot het concert af met Feel Good Hit of the Summer dat natuurlijk luidkeels door het publiek werd meegezongen, het beukende First It Giveth en A Song for the Dead: klassiekers waarmee uiteindelijk dan toch het dak van de Ziggo Dome werd geblazen.

Setlist:

You Think I Ain’t Worth a Dollar, but I Feel Like a Millionaire
No One Knows
My God Is the Sun
Burn the Witch
Smooth Sailing
Monsters in the Parasol
…Like Clockwork
I Never Came
Fairweather Friends
Kalopsia
Little Sister
I Sat by the Ocean
Make It Wit Chu
The Lost Art of Keeping a Secret
If I Had a Tail
Better Living Through Chemistry
Sick, Sick, Sick
Go With the Flow

Toegift:
The Vampyre of Time and Memory
Feel Good Hit of the Summer
First It Giveth
A Song for the Dead