×

Concert

13 juni 2014

Psychedelic en krautrock in Psych Lab Fest Effenaar

Geschreven door: Ron Loontjens

Twee dagen, twee avonden en twee nachten psychedelica in twee zalen van Effenaar  die zijn omgetoverd tot laboratoria en observatoria. Neem daarbij als hoofdingrediënt acts uit Engeland, België, Mali, Japan, Chili, V.S en Canada. Het gevolg is een walhalla voor psychedelische sound. Psych Lab is met de samenwerking met het vermaarde Liverpool Festival of Psychedelica overgewaaid uit Liverpool.

Het op vrijdag aanwezige Californische Wooden Shjips van Ripley Johnson is de laatste tijd met regelmaat in Europa te vinden. Is Ripley niet met Wooden Shjips on tour, dan is hij er wel met Moon Duo, welk hij met Sanae Yamada vormt.  Wat opvalt is dat Wooden Shjips de show met een dusdanige routine afhandelt dat het lijkt alsof het een verplichting is. Dit doet echter niets af aan de kwaliteit.

Van het Japanse Nisennenmondai, dat je met machinale electronic tot het uiterste drijft, tot het Malinese Terakaft met een woestijnsound en een broeierige desertblues. Voeg daarbij toe een 60’s garagesoundachtige polka variant van het Amerikaanse The Growlers.

Nissennenmondai staat in het begin van de zaterdagmiddag geprogrammeerd. Met drum, gitaar en bas bouwen ze hun technoset op waarbij met gitaar met effecten en loops een technosound wordt gecreëerd die zo van een DJ afkomstig kan zijn. De stuwende bas en pulserende drum zorgen voor een niet te stoppen ritme. Super.

Maar ook The Underground Youth, die met trage drum en een Ian Curtis-achtige stem aangedikte sound halen, imponeren. De drumster van The Underground Younth valt in deze zeer positieve zin op. Met alleen een snare en tom komt ze tot een zware neo gothic doom sound die niet zou misstaan in the eighties of bij Sleeping Dogs Wake.

DSC_5341

Het uit Santiago, Chili, afkomstige trio Follakzoid laat horen meester te zijn in de ultieme combinatie van psychedelic en krautrock. Follakzoid heeft het voor elkaar gekregen om een tijdreis vol pakkende grooves van een uur te creeren naar de originele Dusseldorfsound van producer Connie Plank uit 1971.  Mijn God, wat zijn ze goed.  Een erg lage drumsound, veroorzaakt door paukstokken, pompende bas met een lage stem maar  bovenal de hypnotiserende gitaar ritmes gecombineerd met electronic sound die je onbewust meevoert naar de buitenste grenzen van het zonnestelsel. Merk daarbij op dat het laatste nummer, Pulsar, een kwartier hoogwaardige krautrock was.

Goed dansbaar, maar een beetje vreemd zijn ze wel. De heren van The Growlers waarbij direct opvalt dat de zanger met gipsen poot en rolstoel op het podium staat. Polka 60’s garagerock met gypsy invloeden. Eigenlijk een rustmomentje in al het psych en kraut geweld.

De Canadese heren van Suuns zetten als een van de hoofdacts een strakke venijnige en scherpe sound neer. Minimale visuele effecten, weinig licht. SUUNS loves the dark. De eigengereide scherpe studiosound wordt wonderbaarlijk goed naar het podium vertaald.
Vergelijkingen met de stem van Radioheads Thom York komen op. De teksten worden als mantra’s over het publiek uitgestort. De stuwende drum en pulserende baslijnen gecombineerd met zware gitaareffecten. Een zware en moeilijke sound, ook voor de geoefende luisteraar.

Voor de eerste Psych Lab helaas geen volle bak in Effenaar, toch zijn er bij ieder optreden ca 400-500 personen aanwezig. Misschien door het goede weer, de rest zit buiten op het relaxte terras, genietend van… andere  grooves in Space. Aanrader voor volgend jaar.