×

Concert

05 april 2013

Portico Quartet is ‘Best Band In The World Today’

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Real World Records

Setlist

 1. Window Seat/4096 Colours
 2. Laker Boo
 3. Ruins
 4. Spinner
 5. Line/Rubidium
 6. City Of Glass
 7. Clipper (toegift)

Met een uitmuntend concert in het AB in Brussel heeft Portico Quartet afgelopen donderdagavond 4 april bewezen de meest interessante band van dit moment te zijn.

Het was vorig jaar februari toen de band uit Oost Londen in Bijloke in Gent een eerste indruk gaf van wat de band op basis van hun voortreffelijke derde gelijknamige album live in petto had. Een niet echt geweldig geluid maar een wel dynamisch spelende band creëerden een weldadige sfeer zodat we over een prima concert konden spreken. Nadat de band vrijwel het gehele vorige jaar flink door toerde, er video-opnamen van het indrukwekkende concert in The Roundhouse in Londen online kwamen te staan en het prima nieuwe ‘tussendoor’ album Live/Remix verscheen, waren de verwachtingen voor een concert in het AB in Brussel natuurlijk hooggespannen.

Dat Portico Quartet de meest interessante band van dit moment is werd gelijk met concertopener Window Seat en een aansluitend en heerlijk lang uitgesponnen 4096 Colours duidelijk. De zorgvuldig opgebouwde set in songs, van vrijwel verstild tot heerlijk dynamisch, maakten gelijk duidelijk dat de band niet voor een gemakzuchtige setlist gekozen had. Het publiek werd er volledig door overrompeld en reageerde zeer enthousiast. De band, voor het eerst in een echt grote popzaal in de Benelux, kreeg de smaak vervolgens helemaal te pakken met verbluffende versies van het geniale Laker Boo, Ruins, Spinner en Line/Rubidium. Wat een fijn extatische opbouw in songs en instrumentatie en ritmes wist de band het publiek volledig te veroveren. Ook de geniale setafsluiter City Of Glass kreeg een echt weergaloze versie mee. De briljante toegift Clipper sloot het concert geweldig af.

Het is ronduit verbluffend om te zien hoe Portico Quartet zich muzikaal aan het ontwikkelen is. De groei per album was al verbluffend te noemen maar de band laat ook live zien ongelooflijk door te groeien. Er is momenteel geen band als Portico Quartet en ik mag met recht zeggen dat zij absoluut het muzikaal meest spannende brengen wat de wereld aan muziek te bieden heeft. Portico Quartet is ‘Best Band In The World Today’.

Setlist

 1. Window Seat/4096 Colours
 2. Laker Boo
 3. Ruins
 4. Spinner
 5. Line/Rubidium
 6. City Of Glass
 7. Clipper (toegift)