×

Concert

19 september 2016

Overrompelende Donny McCaslin in The Blue Whale, L.A.

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Motema

Setlist

  1. Look Back In Anger
  2. No Eyes
  3. Bright Abyss
  4. Faceplant
  5. Stadium Jazz

Met 4 uitverkochte concerten pakte saxofonist Donny McCaslin en zijn band afgelopen weekend jazzclub The Blue Whale in Los Angeles volledig in. Met superstrakke, flink uitdagende soms zelfs behoorlijk raggende sets daagde hij het publiek uit verder te kijken dan hun jazzneus lang is. (Wij zagen het einde van het eerste concert en het volledige tweede concert van de zaterdag, de afsluitavond. Het volgende verslag gaat over dit tweede concert.)

Dat McCaslin een band heeft die daar een geweldige rol in speelt is daar natuurlijk debet aan. Met Mark Guiliana op drums, Jason Lindner op keys en Nate Wood op (elektrische) bas knalde de band door een opwindende set die bol stond van de jazz en electronics. Gelijk vanaf het allereerste moment werd weer eens duidelijk wat voor geniale muzikale stap Bowie maakte toen hij deze mannen vroeg om zijn (wat later bleek, zwanenzang) Blackstar op te nemen. Deze mannen spelen de sound van dit moment. Heerlijk opgefokt dan weer prachtig op de melodie en immer indrukwekkend in virtuoos spel en optimaal spelplezier. Ook op het podium blijven de mannen elkaar constant uitdagen en verrassen. Elkaar verbazen. Super fascinerend om naar te kijken.

Dat de mannen niet puur willen afgerekend worden op het werk met Bowie (hoe trots ze er ook op zijn) mag duidelijk zijn. Bright Abyss, het nieuwe album van McCaslin dat einde deze maand verschijnt laat een overtreffende, prachtig ambitieuze stap horen in de sound die via Blackstar zo bekend werd. Om daarom vanavond met Bowie klassieker Look Back In Anger (van Lodger) te beginnen leek een gewaagde keuze. Maar de vanuit Blackstar startende nieuwe jazzliefhebbers werden daardoor wel gelijk het concert in gezogen. De versie die Donny en zijn band speelden had zo’n enorme drive en dynamiek dat het publiek gelijk werd plat gevaagd. Wat een ongelooflijk gedreven band speelde hier en wat een ongelooflijk dikke versie. Beste start van een concert in heel, heel lange tijd. En eigenlijk ging het tempo van het concert daarna maar weinig omlaag.

Het was eigenlijk vooral Lindner die met fraai uitdagend keyboardspel het concert steeds een net wat andere kant opduwde en Guiliana die dan met zijn immer verrassende, hard groovende, super gevarieerde spel dan weer de weg aangaf waar Wood en McCaslin dan weer moeiteloos op aansloten. De set was opgebouwd op het vorige en het binnen enkele weken uit te komen nieuwe album Bright Abyss waarop dezelfde groep muzikanten te horen is. Van dat nieuwe album speelden ze al de voortreffelijke Bright Abyss in een ronduit verpletterende versie. Wat een heerlijk uit de bocht gierende, oneindig durende track is dat zeg! McCaslin is na een lange periode akoestische jazz de afgelopen jaren helemaal opgebloeid in de electronic jazzscene en is de sound al jaren aan het mede-definiëren. Prachtig hoe hij kracht en melodie in virtuoos spel verwerkt. En geweldig hoe hij de band steeds door zijn indrukwekkende composities leidt.

Het optreden kende met een lang uitgesponnen No Eyes (van het vorige album Fast Future), het eerder genoemde Bright Abyss, het geweldig Faceplant en de meer dan overweldigende afsluiter Stadium Jazz (de albumopener van Casting For Gravity, het eerste album dat McCaslin maakte met Guiliana, LeFebvre en Lindner, ondanks het feit dat met Perpetual Motion in 2011 daarmee al de aanzet gegeven was) met een indrukwekkende drumsolo van Guiliana. Een solo die urgent en indrukwekkend was en eens te meer bewees dat Guiliana de meest vernieuwende jazzdrummer van dit moment is.

Vanavond werd wel heel erg duidelijk dat McCaslin en zijn band een van de grote smaakmakers binnen de jazz zijn. Dit was een groots optreden ven een groots jazzkwartet. Een absolute aanbeveling voor de festivals voor volgend jaar. Laat deze man met zijn band maar van het podium knallen.

Setlist

  1. Look Back In Anger
  2. No Eyes
  3. Bright Abyss
  4. Faceplant
  5. Stadium Jazz