×

Concert

13 september 2018

Overdonderende glamrock van L.A. Guns in de Nobel

Geschreven door: Remco Kreft

• fotografie door Lenn Photography

Op maandag avond 10 september 2018 komt Tracii Guns met zijn L.A. Guns naar Nederland om een exclusief concert te geven in de Gebr. de Nobel. Als voor voorprogramma hebben de Guns Jared James Nichols (US) en het Ierse Stone Trigger  meegenomen.

8t4a6446_z6a3857

Om precies acht uur opent Stone Trigger de avond in een nog veel te lege zaal. Het is jammer dat de meeste bezoekers pas later komen binnendruppelen want dit verdient de band niet. Maandag is natuurlijk niet de meest ideale dag, maar acht uur is best een schappelijk tijd. Stone Trigger speelt, naar eigen zegge stadion rock, wat het meest doet denken aan Guns & Roses, AC/DC en Aerosmith. Glam- of sleeze rock zou de lading ook wel dekken alleen is het jammer dat alleen de zanger een poging tot Axl rose look-a-like heeft gedaan. Muzikaal zit het prima in elkaar, maar echt spannend wordt het helaas nergens. Ook de cover van the Backstreet Boys, Lager Than Life,  helpt  daar niet echt bij. Zeker geen slecht optreden, maar wij hebben toch het gevoel een beetje naar een persiflage van een glamrock band te kijken.

8t4a6504_z6a3904

Jared James Nichols tapt uit een heel ander vaatje. De stevige blues rock van het power trio, met als middelpunt gitaarvirtuoos Jared James, is duidelijk van een hele andere klasse. En dan bedoelen we natuurlijk een hogere klasse. Jared James wordt al jaren als een van de grote beloftes binnen de blues rock scene gezien en die naam maakt hij in de Nobel meer dan waar. Zijn “pickless guitar playing” is van ongekende schoonheid en zijn begeleidingsband is al bijna net zo gedreven en getalenteerd als mr. Jared himself. De bevlogenheid knalt er vanaf bij deze ras muzikant en zijn kompanen. Als kers op de taart wordt er ook nog een cover van Black Sabbath, N.I.B., gespeelt met niemand minder dan Tracii Guns op lead gitaar. Dit ontaardt in een geweldig solo gevecht die in een zwaarbevochten remise eindigt. Direct na het optreden springen de mannen de zaal in om de fans te begroeten en wat merchandise te slijten. Een heel sterk optreden van een stel super spontane muzikanten.

8t4a6562

De inmiddels goed gevulde zaal is klaar voor de hoofdact van vanavond, L.A. Guns. Met de twee oerleden in de gelederen, Tracii Guns en Phil Lewis, staat bijna de gehele klassieke formatie op het podium en dat is best een unicum.  Na het intro van Ozzy Osbourne, Diary Of A Madman, knallen de Guns er vol in met No Mercy. De heren hebben er duidelijk zin en wat gelijk opvalt is het sublieme geluid. Werkelijk alles is perfect te horen, en het helpt natuurlijk ook dat hier een band staat te spelen met ongelofelijk veel ervaring. De Guns hoeven niet warm te draaien, de band staat vanaf de eerste noot als een huis en overdondert de Leidse concertzaal compleet. Het publiek is dat ook laaiend enthousiast en dat is meer dan terecht.

_z6a4114

L.A. Guns is hier natuurlijk om hun laatste album te promoten, Wasn’t Tomorrow Great, maar gelukkig krijgen we voor rest van de avond een heerlijke “best of show” voorgeschoteld. Tracii haalt zijn strijkstok tevoorschijn bij het nummer Over the Edge om een gierende solo te geven en ook de power ballads, The Flood’s The Fault Of The Rain en The Balled Of Jane, worden uiteraard niet vergeten. Jared James mag ook nog eens op het toneel verschijnen om andermaal zijn gitaarkunsten te laten zien in een wederom heerlijk jam-solo gevecht met Tracii Guns. Met Rip and Tear komt er helaas een einde aan een geweldige avond en misschien wel één van de allerbeste optredens die wij in de Gebr. de Nobel hebben gezien. L.A. Guns mag wat ons betreft elk jaar terugkomen naar de sleutelstad.

Setlist L.A. Guns:

 • No Mercy
 • Electric Gypsy
 • Over The Edge
 • Sex Action
 • The Flood’s The Fault Of The Rain
 • Speed
 • I Wanna Be  Your Man
 • One More Reason
 • Malaria
 • Never Enough
 • Jelly Jam
 • Crystal Eyes
 • The Ballad Of Jane
 • Rip And Tear