×

Concert

21 februari 2014

Muziekgebouw Aan ‘t IJ – Zappa en Zielsverwanten

Geschreven door: Carl Puhl

Hoe krijg je drie gongs stil als je maar twee handen hebt? Christine Chapman van de Musikfabrik heeft een heel elegante oplossing; zij krijgt de derde gong stil met haar linkerheup. Dit is een opvallend voorbeeld van de meerwaarde van een live uitvoering van een klassiek werk; het visuele element draagt bij aan de muzikale beleving. En dan gaat het heus niet alleen om een bevallige heupbeweging of een opvallend diep decolleté. Zo wordt een uitvoering van Ionisation van de componist Edgard Varèse een zeer boeiende muzikale ervaring. Natuurlijk is kijken niet het enige bij een concert; luisteren is veel belangrijker. Ionisation werd precies en gevoelloos uitgevoerd; een eis voor de muziek van Varèse! Jammer was alleen dat er soms erg hard gespeeld werd, waardoor de subtiele bijdrage van sommige instrumenten wat ondergesneeuwd werd. Verder ontstond enige onduidelijkheid toen het stuk voor de tweede keer werd uitgevoerd.

Ionisation omcirkelde de uitvoering van twee stukken van de Amerikaanse componist John Cage; Amores en Credo In Us. Het eerste stuk zorgde voor een serene mystieke atmosfeer. De vervreemdende klanken van de prepared piano constrasteerden met de regenwoudachtige klanken van de percussie. Het dynamische geweld van Credo In Us gaf op een uitbundige manier uiting aan de voorliefde voor ritme van John Cage. Beide werken werden echter overschaduwd door Ionisation en misten duidelijk de avant-gardistische impact van dit werk.

img7241_08Na de pauze was het de beurt aan de muziek van Frank Zappa. Swingend, stampend, ronkend en sprankelend; het was overduidelijk dat de leden van de Musikfabrik genoten van deze uitdagende en veeleisende muziek. De sfeer was onmiskenbaar en de geest van Frank Zappa bevond zich in het orkest. Ik kan niet beoordelen of er noten gemist werden, ik kan niet zeggen of de gitaarsolo correct gespeeld werd, maar ik kan wel zeggen dat ik enorm genoten heb van dit optreden; zelfs de humor van FZ was erin terug te vinden. In het wilde rauwe geluid werd het enthousiasme teruggevonden van de muzikanten. Het was zonneklaar dat ieder lid met veel plezier musiceerde. Als mensen zo met hun kunstvorm bezig zijn is het een puur genot om hiervan te mogen genieten.

Setlist:
Ionisation – Edgard Varèse
Amores – John Cage
Credo In Us – John Cage
Ionisation – Edgard Varèse
pauze
The Black Page # 1 – Frank Zappa
The Black Page # 2 – Frank Zappa
RDNZL – Frank Zappa
Echidna‘s Arf (Of You) – Frank Zappa
Don‘t You Ever Wash That Thing? – Frank Zappa
Peaches En Regalia – Frank Zappa