×

Concert

06 augustus 2013

Moon Duo en Orgel Vreten sluiten Zomerparkfeest Venlo editie 2013 in stijl af

Geschreven door: Ron Loontjens

Was de zondag de leukste dag van de Zomerparkfeesten? In principe wel. Net als de donderdag, vrijdag en zaterdag staat het festival bol van contrasten. Al is psychedelica bijna een toverwoord. Alleen Danny de Munck, wie? valt op in het rijtje niet psychedelisch te zijn, al zijn er wel meerdere. Van Eins Zwei And The Parallel Cinema tot Orgel Vreten, van Jacco Gardner uit Hoorn  naar Moon Duo uit San Francisco.

Vijfentwintig man op het podium. Eins Zwei And The Parallel Cinema, een Nederlandse band die een ode brengt aan de Indiase cinema en Bollywoodcultuur. Vreemd genoeg komt het bij het publiek zeer goed over. Eins Zwei Orchestra is eigenlijk een Utrechtse indierockband. Ze werken al een tijd samen met de Parallelcinema waardeerde band is uitgebreid met een sitarspeler, een koor en danseressen. Het slaat ook behoorlijk aan. Het nummer Cocaine/Don’t come near me blijkt bekender dan menigeen denkt.

Krijg toch allemaal de klere, Hazes een Italiaanse medley, Vrienden voor het leven. Danny is een rasartiest. Wat wil je als je sinds kleine koter vanaf de Ciske leeftijd al op de planken staat. Het valt echter wel op dat het geen eigen repertoire is wat hij ter gehore brengt.

Jacco Gardner maakt daarentegen wel zijn eigen muziek. Daarbij is hij al opgepikt in Engeland en Amerika voordat hij ook maar één plaat uit had. Daarbij heeft hij al een succesvolle tour achter de rug in de VS. Vette psychedelische indiepop met een zware verwijzing naar de ’60. Gebaseerd op de sound van het zeer vroege werk van Pink Floyd vertaald Jacco dit moeiteloos naar catchy popsongs. Alleen jammer dat het geluid in de grote tent slecht was. Maar daar hadden meerdere acts last van. Jacco Gardner, een grootheid in opkomst.

Nog een act met een psychedelische inslag. Hoogtepunt en verrassing Moon Duo, van gitarist Ripley Johnson en Sanae Yamada, komt met een drie kwartier durende trip out of space. Combineer krautrock grootheden als NEU! en La Duesseldorf met een vleugje Neil Young, Kraftwerk gecombineerd met obscure Japanse psychedelische gitaargroepen en voilà, Moon Duo is geboren. Hun album Circles is een grote aaneenschakeling van lo-fi spacerock en zeer breed uitgesmeerde sixtiespsychedelica met een zware repeterende sound als een drone die niet verveeld. Zanger en gitarist Ripley Johnson is tevens gitarist bij de Wooden Shjips. Het is duidelijk dat de stijl van Circles een beetje doorslaat naar deze laatste band met een enkele snufjes Spaceman 3. Maar een duo? Neen. Driewerf neen. Tegenwoordig is het eerder Moon Trio. Geen drumcomputer meer, maar een real echte drummer. Het klinkt beter en biedt meer actie. Meedeinende hoofden om je aan het eind verdwaast achter te laten.

Bijdrage Wouter Schenk, Orgel Vreten

En ja, wat moeten we nog schrijven over Orgel Vreten? Dat moet je gewoon zien, horen, beleven, doorleven! Absolute knaller tijdens de laatste uurtjes van Zomerparkfeest 2013. Funky, jazzy, gewoon geweldig. Met gastsaxofonist Benjamin Herman, die het klaar speelde om te soleren bovenop de twee Hammondorgels, die inderdaad zo beetje werden opgevreten door hun bespelers en bedenkers van het project, Robin Piso en Thijs Schrijnemakers. De energie spat er van af. En droge humor is vooral bij Thijs Schrijnemakers niet onbekend. De aankondigingen staan op een manier 200% in contrast met de muziek: “Ik zeg nu maar even niks, we doen gelijk het volgende liedje” en “het zo is stom dat jullie alleen maar ja of nee zeggen als wij artiesten iets vragen, als jullie nu eens zeggen ‘in principe wel’ op de volgende vraag… hebben jullie het naar jullie zin.?” Enfin, het antwoord laat zich raden, in principe wel dus! Maar dat was een eufemisme als je de enthousiaste reacties van het publiek zag. Prachtige afsluiter van Zomerparkfeest 2013. We zien uit naar de volgende editie! En als je nog de kans krijgt Orgel Vreten te zien: In principe écht doen!!

Zomerparkfeesten is vier dagen genieten van het grootste gratis meerdaags festival van Nederland. Bekendere limburgse singer songwriters, maar ook onbekende parels als o.a Moon Duo, maar ook, uit eerdere edities, Shining (noorse blackjazz) en TV Buddha’s. Zo schijnt zelfs Sonic Youth in een ver  verleden nog eens op het podium te hebben gestaan.