×

Concert

06 april 2018

Mooie avond met Elles Bailey in ’t Beest, Goes

Geschreven door: Peter Urbanus

Zangeres Ellis Bailey is nog niet heel bekend hier. Misschien dat ze daarom wordt aangekondigd als de Engelse Beth Hart, maar daarmee doe je haar enorm te kort. Ze kan haar eigen vrouwtje ook wel staan. Donderdag 5 april trad ze op in podium ‘t Beest in Goes. Niet voor een volle zaal, maar zestig man op de donderdagavond is niet slecht. Zeker als je bedenkt dat de meesten nog nooit van Bailey hadden gehoord.

Elles Bailey en haar behoorlijk virtuoze, jonge begeleiders weten hoe je een song neerzet. De singer-songwriter uit Bristol presenteerde haar songs op typisch Britse wijze, onder meer hoe ze in de Muscle Shoals studio’s in Alabama was geweest en daar natuurlijk prompt een nummer over had geschreven. Ze nam daar haar album Wildfire op, begeleid door grootheden uit de Nashville-scene, onder wie gitaargrootheid Brent Mason en muzikanten uit de begeleidingsbands van Steve Wonder en Melissa Etheridge. Haar songs zijn sterk en veelal gestoeld op persoonlijke ervaringen (Perfect Storm, Wildfires)en een mooi nummer over Janis Joplin (Girl Who Owned The Blues).

Ruim zestig jaar popgeschiedenis laat zien wat er kan gebeuren als Britse artiesten Amerikaans muzikaal erfgoed onder handen nemen. Denk maar aan The Rolling Stones, The Beatles, Them, The Animals of Rod Stewart. Bailey en haar begeleiders, Joe Wilkins (gitaar), Zak Ranyard (bas), Matthew Jones (drums) en Jonny Henderson (orgel, bekend van de band van Matt Scofield) weten als geen ander hoe je een dampende pot rhythm and blues, soul en countryrock serveert. The Rolling Stones zoals ze klonken ten tijde van Exile On Main Street kwamen meer dan eens in herinnering.

Tegelijkertijd wisten deze muzikanten heel goed te doseren. Niemand zat een ander in de weg. Uiteraard stond Bailey zelf centraal, maar ze gaf haar begeleiders graag de ruimte en reageerde enthousiast op hun solo’s. Gitarist Wilkins en Hammond-organist Henderson gaven de ene na de andere geweldige solo na de andere ten beste, zonder dat het evenwicht zoek raakte. Bassist Ranyard kreeg ook de ruimte om even los te gaan op z’n oude Fender Precision. Bailey genoot zichtbaar en danste uitbundig over het podium. Voor enkele rustige nummers haalde Wilkins z’n akoestische gitaar tevoorschijn, al dan niet in open stemming bespeeld. Pas tijdens de toegift ging hij even los op z’n Fender Telecaster.

Kortom, een mooie avond. Bailey stond na het concert albums te signeren achterin de zaal. Ik ben benieuwd of we haar straks ineens op tv zien bij Jools Holland.

Dit concert was onderdeel van de reeks Tangelder Presenteert. Chris Tangelder was in de jaren tachtig en negentig theaterprogrammeur in ’t Beest en nadien muziekprogrammeur in de Roepaen in Ottersum. Sinds najaar 2014 organiseert hij bijzondere concerten op speciale plaatsen.