×

Concert

30 januari 2016

Magistraal Suede walst Paradiso plat

Geschreven door: Edgar Kruize

Label: Warner

Suede is een van de weinige bands die een reünie niet zozeer heeft aangegrepen om eens even flink binnen te lopen, maar om een creatieve renaissance te beleven. Het album Night Thoughts dat vorige week verscheen is daar het levende bewijs van, een van de beste in de Suede-catalogus. Geen wonder dat ze het integraal willen spelen en dat doen ze tijdens de tournee die momenteel door Europa trekt dan ook.

Dat doet de band verdeeld over twee sets. De eerste set wordt van achter een immens filmdoek gespeeld, waarop de beklemmende Night Thoughts-film te zien is. De band schemert er af en toe doorheen, maar de focus ligt op die film over een man die zijn grip op het leven volledig verliest. Een deel van de bezoekers in Paradiso trekt dat niet zo goed en zwetst er vrolijk doorheen. Over hun werkweek, over wat ze in het weekend gaan doen. Eeuwig zonde, want hetgeen er op het podium gebeurt is niets minder dan bijzonder te noemen. In de flarden die je van de band te zien krijgt als de lichtval van de film het toelaat, ligt frontman Brett Anderson regelmatig op zijn knieën de teksten er als waren het demonen uit te drijven. Op het doek zie je vervolgens de hoofdpersoon letterlijk en figuurlijk kopje onder gaan en die combinatie doet je als toeschouwer naar adem happen. Als je tenminste niet het weekend aan het doornemen bent.

Een nadeel van deze opzet is dat de tweede set van de avond relatief lang op zich laat wachten. Het podium moet namelijk ontmanteld worden voor er doorgespeeld kan worden. Daardoor voelt de voortgang van het optreden na de pauze in feite als een volledig nieuw concert. En wat voor een. Al direct bij opener She snoert Suede iedereen die tijdens de eerste set nog aan het babbelen was volledig de mond. Met vervolgens direct Trash en Animal Nitrate er achteraan zorgt de band voor perfect geplaatste voltreffers. Brett Anderson duikt het optreden in alsof het zijn laatste ooit is en rust niet tot de laatste persoon in Paradiso vanuit zijn tenen mee staat te zingen, dit geruggesteund door een hondstrouwe band die zijn bewegingen vlekkeloos volgt, stoïcijns doorspeelt en een geluidsmuur neerzet die even stevig als glashelder is.

De tweede set mondt in Paradiso uit tot een ware triomftocht. Uiteraard door gedoodverfde puplieksfavorieten als We Are The Pigs en The Beautiful Ones, maar een absoluut hoogtepunt is het intieme Oceans, waarvoor Anderson zijn microfoon laat bungelen om het volledig onversterkt te brengen. Met dit ene perfect geplaatste rustpuntje in een overrompelende set met klassiekers krijgt Suede zonder het filmdoek heel Paradiso wél muisstil. Oceans is de definitieve knock out waarmee een bevlogen Suede triomfeert.

Set 1: Night Thoughts

 1. When You Are Young
 2. Outsiders
 3. No Tomorrow
 4. Pale Snow
 5. I Don’t Know How to Reach You
 6. What I’m Trying to Tell You
 7. Tightrope
 8. Learning to Be
 9. Like Kids
 10. I Can’t Give Her What She Wants
 11. When You Were Young
 12. The Fur & the Feathers

Set 2: Hits & Treats

 1. She
 2. Trash
 3. Animal Nitrate
 4. Killing of a Flashboy
 5. We Are the Pigs
 6. Heroine
 7. Sabotage
 8. Oceans
 9. So Young
 10. Metal Mickey
 11. Beautiful Ones
 12. New Generation

Suede speelt vanavond (30 januari 2016) in een zelfde opzet in Tivoli Vredenburg. Hiervoor zijn nog enkele kaarten beschikbaar.