×

Concert

14 december 2009

Johan live in het LVC

Geschreven door: Edwin Hofman

In 1996 kwam vanuit Hoorn de gloedvolle single Everybody Knows tot ons, gevolgd door een titelloos debuutalbum dat als een van de beste Nederlandse gitaarplaten van de jaren negentig beschouwd mag worden. Johan – want daar hebben we het natuurlijk over – is inmiddels dertien jaar en vier albums verder. Hier zal het bij blijven want momenteel trekt de band door Nederland in het kader van de grote afscheidstoernee. Na 22 december, als Jacco de Greeuw c.s. Paradiso aandoen, is Johan niet meer.

Het is zaterdag 12 december en het LVC is in afwachting van Johan. Het is de laatste keer dat de band in Leiden te zien zal zijn en ruim vierhonderd man is naar de Breestraat getrokken om hier bij te zijn. De muziek die vooraf uit de speakers klinkt komt uit de collecties van de bandleden en is van onder meer Keith West en The Shirts. Tijdloze melodieën voor een groot publiek, maar net even te eigenzinnig om door jan en alleman omarmd te worden. Net als Johan eigenlijk.

Prettige bombast

Om tien uur betreden de vijf bandleden het podium om met Tonight (van THX JHN) bijzonder mooi te openen. De band put uit alle vier de albums waarbij ook weer blijkt dat de zang van gitarist Maarten Kooijman (Maria) voor een verfrissend effect zorgt. De songs van het laatste album 4 blijven over het algemeen goed overeind: World Game #10, met zijn prettige bombast brengt veel sfeer, terwijl de samenzang in het fraaie Over live mooier uit de verf komt dan op plaat.

Ondersteund door livetoetsen en met een geluid dat uiteenloopt van verzorgd en toegankelijk tot intens en wispelturig weet Johan bij vlagen meer te prikkelen dan op de laaste twee cd’s. Hoe fijn deze albums ook waren, het randje prikkeldraad van de debuutplaat werd hier –  meer dan op het succesalbum Pergola – soms wel wat gemist.

Ontspannen

De band is vanavond in het LVC wederom niet bijzonder spraakzaam, maar de sfeer op het podium is goed en de bandleden ogen ontspannen. Laat de nummers maar spreken, zoals ze dat al dertien jaar doen. Het publiek mag nog even lekker meezingen met Day Is Done, een livefavoriet.  Tegen het einde van het concert trakteert Johan het publiek op You Know, de sterke afsluiter van THX JHN en komt ook – niet geheel verrassend – Why Don’t We, van de laatste plaat voorbij. Deze nieuwe Johan-klassieker leent zich uitstekend voor een gloedvolle live-vertolking.

Johan is niet een band die met veel poeha nog drie toegiften geeft. Slechts eenmaal komt de band terug vanavond. In stijl afscheid nemen, heet dat. Met ruim twintig nummers in een kleine twee uur. Nummers die uiteenlopen van genietbaar tot absoluut memorabel. Johan, bedankt voor de songs.