×

Recensie

Rock

17 mei 2023

The Vision Of Johanna

Timerebel

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Eigen Beheer

Timerebel The Vision Of Johanna Rock 3.5 The Vision Of Johanna – Timerebel Written in Music https://writteninmusic.com

Hoe treffend kan je jezelf introduceren. Bij de eerste tonen van All The World Is Green maak ik kennis met de diepbruine rockende soulblues stem van Hanneke van Andel. Deze Brabantse toetsenist komt uit een muzikaal nest voort. Trots volgt ze op jeugdige leeftijd al haar vader Hans, die als zanger en gitarist de nodige podiumervaring opbouwd. Ook haar bassende broer Tim is als muzikant actief. Het Bergen Op Zoomse The Vision of Johanna is dus haar kindje, waarmee ze samen met bassist Arjan van Diepingen in 2006 de eerste stappen zet. In 2011 verschijnt het meer piano gerichte soulfunk Mindrunning debuut waar Hanneke met regelmaat vocaal de hoogte in gaat. Na de nodige stoelendans bezetting wisselingen is Pascal Vermeulen vanaf 2015 de drummende zekerheid waarmee ze de Little Sister EP opnemen. Hier ligt het accent veel sterker op een algemeen popliedjes resultaat. De jaren tachtig new wave is niet ver weg, al blijven ze die soulbinding houden. Ook in de privésfeer is er aardig wat veranderd. Hanneke van Andel en Arjan van Diepingen gaan ondertussen als getrouwd stel door het leven.

Daarna volgt er een hiaat. Het echtpaar sticht een gezinnetje en de prioriteiten komen op andere vlakken te liggen. Je hebt een leven voor het ouderschap, en een totaal andere invulling als de kinderen komen, niet met elkaar te vergelijken. Toch blijft het muzikantenbestaan trekken. Gitarist Pieter De Jongh voltooit het gezelschap en in die hoedanigheid werken ze aan Timerebel. De inspiratie haalt Hanneke uit het De Goede Voorouder boek van Roman Krznaric waarin essentiële levensvragen centraal staan. Hoe houden we de aarde leefbaar en wat schenken we ons nageslacht. De erfenis van het zorgelijke moederlijke, wat de kijk op het leven verandert. Het is allemaal niet zo zweverig spiritueel, juist het rationele lange termijn denken staat op de voorgrond. Om dromen te verwezenlijken sluit Hanneke van Andel haar ogen en stelt ze zich een betere natuurlijke zuurstofrijke wereld voor. All the World Is Green, de aftrap van de Timerebel EP.

Hanneke van Andel klinkt warmer, gerijpt, volwassener, kritischer. Bewuster van haar persoonlijke huiselijke liefde, bewuster van de wereld om haar heen, het milieu, het nalatenschap. The Vision Of Johanna draagt een visie uit, muziek maken is een noodzaak, een essentiële levensbehoefte. Natuurlijk speelt het mee dat ze anders in het leven staat, de levenservaringen maken haar ouder, wijzer en verbreden de blik van de zangeres. De fase van catchy popliedjes ligt ondertussen ver achter haar, al linkt ze er in het refrein wel naar terug. Pieter De Jongh wacht geduldig zijn moment af, halverwege All the World Is Green knalt zijn geladen gitaarspel uit de speakers. Op Dust and Bones is het vertrouwde toetsenwerk van Hanneke weer aanwezig. Zo voelt het ook aan, het vertrouwelijke Cheers gevoels setting uit de jaren tachtig. Bekend, vertrouwd als een amicale teruggekeerde vriend. The Vision Of Johanna is thuis, teruggekeerd en schuift weer aan. Alles blijft hetzelfde, maar ook alles is vergankelijk; Dust and Bones, alleen de muziek overleeft.

De nostalgische Electric Sound single is weer ouderwets vintage The Vision Of Johanna werk, met een hoog swingend zomers jaren tachtig funk gehalte. Een cadeautje voor de trouwe fans die ze vanaf het begin volgen, en is hier in twee verschillende edities aanwezig. Geweldig hoe ze hier de link met het kostbare tijdsbesef leggen, waardoor het weer allemaal mooi in het Timerebel concept past. Bij het berustende eindduel gaat het sobere Hanneke van Andel stemgeluid de strijd met het overdonderend gitaargeweld van Pieter De Jongh aan. Deze verwilderde uitloop ontbreekt op de puntige singleversie. Het ophitsende samenspel tussen een op dreef zijnde drummer Pascal Vermeulen en de down to earth baspartijen van Arjan van Diepingen luiden The Mess We’re In in, en is een fictieve schets van een chaotische thuissituatie van een stel die elkaar dreigt kwijt te raken. Verander de wereld en begin bij jezelf, ruim je eigen rotzooi op voordat je met een wijzend vingertje een ander beschuldigt. Samen komen we er wel uit, samen komen we er zelfs sterker uit. Het donker rockende Truth benadrukt de trieste kille dieronvriendelijke situatie van de bio-industrie, waarbij een angstig varkentje hulpeloos gevangen met haar onwetende biggetjes op een betonnen koude vloer, binnen vier betonnen koude muren leeft. The Vision Of Johanna laat terecht weer van zich horen, een fraaie comeback.  1. All The World Is Green
  2. Dust and Bones
  3. Electric Sound
  4. The Mess We're In
  5. Truth
  6. Electric Sound (single version)