×

Concert

09 december 2014

Jakob Bro omarmt de hemel

Geschreven door: Dick Hovenga

Jakob Bro Trio @ BimhuisDat Jakob Bro een zeer begenadigd gitarist is weten we al jaren maar met een tour door Nederland werd dit vorige week nog eens extra bewezen. Bro is een wereld op zichzelf.

Natuurlijk was het niet alleen Bro die we graag aan het werk wilden zien. Hij had voor zijn tour zijn trouwe kompaan bassist Thomas Morgan en de al even geweldige drummer Joey Baron meegenomen. Het enerverende trio had besloten er donderdagavond 4 december in het Bimhuis een legendarische avond van te maken. Met een uitgelezen set die optimaal intrigeerde.

Opgebouwd met veel composities die afkomstig zijn van het Bro/Knak album (met Thomas Knak), en de vermaarde Balladeering Saga, de albums Balladeering (2011), Time (2012) en December Songs (2013), wist Bro het publiek optimaal te betoveren. Het is maar weinig gitaristen gegeven met zo ingetogen, zo subtiel spel, het publiek zo in vervoering te brengen. Vooral het eerste gedeelte van het concert was adembenemend mooi. Het subtiele tegelijk virtuoze spel van Bro, prachtig ingetogen en klein gehouden, was zo overrompelend mooi en rijk in klankkleur, en de invulling van het ritmetandem zo ijzersterk, dat we kunnen spreken van het mooiste klein uur in het Bimhuis van dit jaar. Als er een hemel is moet dit wel de muziek zijn die ze daar spelen.

Jakob Bro TrioDe tweede set was wat losser en prominenter in opzet. Er was meer ruimte voor puntiger gitaarspel en ook Morgan en de geweldig spelende Baron kregen de ruimte om te laten zien waarom ze tot de wereldtop behoren. Vooral Burton met zijn op het oog zo gemakkelijke maar technisch razendknappe spel maakte grote indruk. Fijn om de man in deze sobere setting zo te zien genieten. Het was de compositie Northern Blues (van Bro/Knak), in een geheel andere versie dan op het album, die grote indruk maakte. Maar de versie die het trio speelde van de Thelonious Monk compositie Well You Needn’t mocht er ook zijn.

Met een frisse versie van het toch behoorlijk uitgemolken Love Me Tender besloot het trio het concert majestueus. Dat Bro een gitarist is die we veel vaker in Nederland zouden moeten zien werd de afgelopen dagen wel duidelijk. Zijn prachtige gitaarspel is van een absolute buitencategorie en met Morgan en Baron erbij was het trio wellicht het allerbeste wat er dit jaar op de Nederlandse jazzpodia te zien was.

Foto frontpage: Eddy Westveer | Andere foto’s: Henning Bolte