×

Concert

17 juni 2021

Holland Festival: David Kanaga’s Soft Valkyrie

Soms moeten we gewoon niet teveel woorden vuil maken aan een productie. Dan volstaat een welgemeend: Doen! Oftewel: er zijn pas twee aflevering ‘los’, maar doe jezelf een heerlijk sprookje-met-een-vleugje-soap-achtig moment van wegdromen cadeau en laat je meevoeren door niemand minder dan Stephen Fry. Hij is de verteller van Die Walküre van Richard Wagner in de hedendaagse podcastversie van David Kanaga.

Met een sterrencast waarin klassieke stemmen gezelschap krijgen van andere bijzonder vocalisten, treffen we dus Claron McFadden en Nadine Secunde zij aan zij met Attila Csihar. Groots en meeslepend op een intieme, menselijke schaal (zeker als je met koptelefoon luistert) is Soft Valkyre, zachtmoediger dan het origineel, maar niet minder doeltreffend. Kanaga heeft het lef om de partituur van Wagner naar zijn hand te zetten en te voorzien van geluidseffecten die textuur bieden, grappig zijn of mysterieuze context scheppen. Anders gezegd: hij kiest met bravoure en brille. Kanaga zet je op het puntje van je stoel en sleurt je door deze razendspannende epiek.

Wat je wil is méér. Elke week een aflevering levert hunkering als bij de beste series. De eerste akte wordt nog compleet tijdens het Holland Festival. Later volgt de rest. En dan kun je de hele opera bingen. En waarschijnlijk nog eens en nog eens.

Soft Valkyrie, gehoord 15 juni 2021 op het Holland Festival.