×

Concert

19 februari 2012

Gotye Somebody We All Know in Eindhoven, Effenaar

Geschreven door: Ron Loontjens

Label: V2 Records

gotye 3Iedereen kent Gotye van de wereldhit Somebody That I Used To Know. Voorafgaand aan zijn concerten in Utrecht en Paradiso stond Gotye op 17 februari in de al maanden uitverkochte Eindhovense Effenaar.

Voorafgaand en gewapend met alleen een akoestische gitaar en een piano krijgt Gabrielle Alpin de grote zaal van de Effenaar volledig stil. De met een lichte griep kampende Gabrielle vertoont met haar glasheldere stem onder andere een prachtige cover van Lana Del Rey’s Video Games. Dit smaakt naar meer.

Wanneer Gotye Eyes Wide Open inzet zou je verwachten dat het bekend voor veel mensen moet zijn. Het tegendeel is echter waar. Het merendeel van het publiek heeft niet eens in de gaten dat het de laatste single is van Gotye. Doodzonde. Hij gaat daarna door met zijn typerende experimentele rock met funky en dub invloeden.  Dit laat hij horen door ook nummers van zijn vorige album, zoals  The Only Way  te spelen. Voordat hij Smoke And Mirrors inzet laat hij horen dat hij zijn vlaams nog beheerst.

Het publiek blijft echter lauw en afwachtend ondanks dat hij superieur zijn percussiekunst laat horen. Bij State Of The Art begint het publiek door te krijgen dat er niet alleen gekletst, maar ook geswingd mag worden. Bij Thanks For Your Time zakt het weer in ondanks de gescandeerde meedeinende Ooh Oooh’s.

Gotye vraagt terloops of iedereen bij stem is want Kimbra is helaas niet aanwezig om Somebody That I Used To Know mee te zingen. Dit is waar het merendeel voor is gekomen en direct het teken om voor veel mensen een gejuich op te zetten. Iedereen in de Effenaar is goed bij stem want het publiek moet de interlude zelf doen, wat tot een superieur en vreemd hoogtepunt leidde. Hij weet klaarblijkelijk ook dat het meerendeel van het publiek komt voor de grote hit. Hij meldt het publiek nadien dan ook dat hij ook nog  andere albums heeft.

gotye 1De toegift bestaat uit drie swingende nummers. Het publiek heeft eindelijk door dat er meer is dan Somebody That I Used to Know en danst vrolijk mee met de aanstekelijke swingende nummers. De toffe afsluiter met is Learnalilgivinanlovin waarin hij zijn percussiekunsten weer volluit laat horen. Vlaamse invloedenin zijn muziek? Waar? Met eerder af en toe een vleugje Icehouse afgewisseld met een scheut dub base  speelde de band het dak in Eindhoven eraf.

Gotye, alias Wally alias Wouter haalde letterlijk en figuurlijk alles uit de kast. Is het genoeg voor de toekomst? Ondanks een goed optreden toch een vreemd gevoel. Hopelijk wordt Gotye niet Someone We Used To Know.

Setlist.

 1. Eyes Wide Open
 2. The Only Way
 3. Easy Way Out
 4. Smoke and Mirrors
 5. State of the Art
 6. Thanks for Your Time
 7. Don‘t Worry, We‘ll Be Watching You
 8. Somebody That I Used to Know
 9. Save Me
 10. Heart‘s a Mess
 11. Bronte

Encore

 1. In Your Light
 2. I Feel Better
 3. Learnalilgivinanlovin

gotye 2