×

Concert

15 februari 2012

Florence + The Machine in Effenaar

Geschreven door: Sophie Westhiner

“Happy Valentines Day”, fluistert Florence Welch als ze drie nummers heeft gezongen. Deze Valentijnsdag zingt Florence + The Machine de Effenaar toe die gevuld is met voornamelijk meisjes en stelletjes. Allen hebben kaartjes gewonnen of waren uitgenodigd, want voor de Britse zangeres + band waren geen tickets te koop.

Welch heeft zich deze avond toepasselijk gehuld in een rode, lange jurk, waarmee ze af en toe dromerig rondjes draait over het podium. Maar dit gebeurt pas naar mate het concert vordert: de eerste helft van het optreden blijft Welch stoïcijns achter haar microfoon staan. Bij You’ve Got The Love voegt ze daar haar bekende, sierlijke armbewegingen aan toe, wat natuurlijk goed bij haar ietwat theatrale nummers past.

Florence Welch laat horen dat ze ook live een krachtige stem heeft. Al lijkt ze die halverwege van het concert even niet zo goed onder controle te hebben. Sommige melodieën raffelt ze af, waardoor de zuiverheid niet altijd is zoals die hoort te zijn. Jammer, en onnodig. Daar komt bij dat die krachtige stem ook negatief kan werken. Na een half uur lang die grote stem te hebben gehoord, zou een klein, intiem nummer zeer welkom zijn. Maar daar wil Welch blijkbaar niets van weten. Zij pakt haar microfoon en danst vervolgens zwierig over het podium. De spirituele armbewegingen en pirouettes komen soms wat ingestudeerd over, waardoor Welch af en toe meer een act opvoert dan een persoonlijkheid neerzet.

De band laat daarentegen geen steekje vallen. Bij Rabbit Heart (Raising Up) is er wel even een probleem met de harp, maar dat is na enkele minuten weer verholpen. De drummer, die een belangrijke spil is voor het pompeuze geluid, wordt bij enkele nummers bijgestaan door een extra drumstel. Echt veel voegt dit niet toe, en het is dan ook meer een imposant gezicht dan een dat het het geluid versterkt.

Het nieuwe album Ceremonials is al weer vier maanden uit, maar ook het eerste album Lungs uit 2009 blijkt nog populair te zijn. Haar publiek houdt de liefde voor Florence dan ook niet anoniem tijdens dit Valentijnsconcert, en zingt nummers als Dog Days Are Over en Cosmic Love luidkeels mee. Maar ook Shake It Out van de nieuwe plaat vindt genoeg aansluiting bij de meisjes en stelletjes in de Effenaar. Florence en haar machine mogen ons liefde blijven geven, want die liefde is na haar tweede plaat nog steeds wederzijds.