×

Concert

13 november 2018

Fantastische Eric Gales glorieert in De Spot in Middelburg

Geschreven door: Jack Smits

Aanvankelijk was ik een beetje teleurgesteld in de magere opkomst van het Zeeuwse publiek, de zaal bleek slechts half vol te zijn. Een artiest als Eric Gales verdient gewoonweg een meer dan volle bak! Maar het publiek dat aanwezig was bij dit concert heeft een fenomenale avond gehad. Eric Gales en band doen een korte tournee door een aantal Europese landen waarbij dus ook Nederland wordt aangedaan, daarna gaat het richting Italië en Griekenland. In december gaat de toer verder in de States.

gales

De uit de States afkomstige Eric Gales is geboren in 1974 en heeft inmiddels een imposante carrière achter de rug, niet alleen als gitarist maar ook als rapper. Hij staat tegenwoordig vooral bekend als bluesrock gitarist die qua stijl dicht in de buurt komt van Jimi Hendrix en is een vaak gevraagde gitarist voor The Hendrix Experience guitartours. Net als Hendrix is hij linkshandig, maar zijn gitaren zijn besnaard voor een rechtshandige gitarist waardoor hij in spiegelbeeld speelt, net zoals bijvoorbeeld Doyle Bramhall II.

Gales heeft een zeer eigen stijl van spelen ontwikkeld en ook zijn sound is bijzonder. Een mooi helder geluid afkomstig uit zijn DV Mark Little gitaarversterker die een niet vervormd geluid geeft, maar een “clean met een randje” dat subtiel gekleurd wordt door zorgvuldig gekozen gitaareffecten. De kleinste finesses van zijn spel zijn heel goed te horen. Bij Gales zul je dus geen stapels Marshall torens zien op het podium.

Eric Gales en band betraden het podium iets na 20.30 uur en gingen gelijk helemaal los met wat je zou kunnen noemen een virtuoze sonische gitaarexplosie van meer dan 10 minuten die een een wonderlijke mix was van blues, fusion, funk, soundscapes en jazzrock. Dat ging zo ongeveer een stevig halfuurtje door, waarbij Gales tussen de nummers door zeer nadrukkelijk om de steun van het publiek vroeg om zijn energielevel hoog te houden. In dit eerste gedeelte kwam bijvoorbeeld ook de track Boogie Man van Freddy King voorbij, waarbij Gales aanvankelijk niet helemaal tevreden was over de bijdrage van het publiek dat stevig diende mee te zingen bij het refrein, maar uiteindelijk kwam het natuurlijk helemaal dik in orde!

De ritmesectie die Eric Gales begeleidde was buitengewoon strak en virtuoos waardoor Gales zeer zeker nog meer excelleerde. Bijzonder was dat aan de band een percussioniste was toegevoegd met de zeer welsprekende naam LaDonna Gales. Zij bleek inderdaad de vrouw van. Ze voegde veel extra ritmiek en groove toe aan de toch al superieure begeleidingsband van Gales. Halverwege werd er een vette bass / drumsolo ingezet en gingen Gales en zijn vrouw even van het podium voor een korte adempauze. Ladonna had zich inmiddels omgekleed en Gales kondigde “Number Eleven” aan. Dat bleek de elfde track van zijn album Middle Of The Road uit 2017 getiteld Swamp dat na het einde nog een keer ingezet werd om te voorkomen dat je het zou vergeten!

Daarna was het tot het einde van het optreden aan toe genieten van gitaristische hoogstandjes doorspekt met Hendrix fragmenten, waaronder een medley van Catfish Blues die over ging in Voodoo Chile. Ook een uitgebreide jam die de song Don’t Fear The Reaper als uitgangspunt had was fenomenaal. Om een indruk te krijgen van het kunnen van Eric Gales en wat je gemist hebt kun je het livealbum A Night On The Sunset Strip beluisteren.

Een toegift was er helaas niet bij, maar Eric Gales heeft werkelijk alles gegeven en dat werd erg gewaardeerd door het Middelburgse publiek. Na afloop was er gelegenheid om even persoonlijk met hem te spreken, op de foto te gaan en een album te scoren. Ga deze guitarhero absoluut checken zou ik zeggen want hij is een hele grote!