×

Concert

14 november 2018

Een heerlijke blues avond met Paardekoper

Geschreven door: Remco Kreft

• fotografie door Lenn Photography

Op donderdag 8 november is er zowaar tijd voor blues in  de Gebr. de Nobel.  Het Haagse Paardekoper komt langs in de kleine zaal. Blues is een  genre  dat niet al te vaak te horen is in de Nobel maar dat mag, gezien de opkomst  vanavond, toch best wat vaker geboekt worden.

8t4a9230

Het power trio Paardekoper  draagt de naam van de frontman en gitaarvirtuoos  Bas Paardekoper  en wordt gecompleteerd door bassist André de Bruijn en drummer Roel van Leeuwen.  De band bestaat onderhand al meer dan 10 jaar en heeft al drie albums op zak en één live album.  Paardekoper is allang geen onbekende meer in blues minnend Nederland en ze hebben dan al ook menig podia in binnen en buiten plat gespeeld.

Er is geen voorprogramma vandaag, dus het is gelijk vanaf half negen Paardekoper en dat  is ook wel eens lekker, want daar komt iedereen toch voor.  Het geluid is opvallend goed vanavond en het podium licht en de zaal zijn lekker donker gelaten. Voor de fotografen wellicht wat te donker, maar het komt de sfeer ten goede. Blues en blues rock gedijen goed bij duisternis wat een beetje een rokerige kroegsfeer kan benaderen, ook al mag dat tegenwoordig niet echt meer.

8t4a9152

De band knalt er gelijk stevig in en je kan zien dat deze jongens al een tijd samenspelen. Dit staat vanaf de eerste noten als een huis. Bas laat gelijk van zich horen met zijn fantastische gitaarsolo’s, en ook als zanger is hij de laatste jaren enorm gegroeid. Hij heeft een heerlijk raspend zang geluid wat perfect bij de muziek past. André en Roel maken de band compleet door een solide en passievolle basis neer te leggen waarop Bas kan excelleren.  Ondanks dat de band de naam draagt van de frontman zitten we hier toch echt te kijken naar een volwaardige band die met zichtbaar plezier samenspeelt.  Je kan horen en zien dat zijn roots  bij Hendrix liggen, maar ook Stevie Ray Vaughan en Joe Bonamassa zijn namen die in mij opkomen als ik de heren aan het werk zie.

8t4a9134

Vanaf het vierde nummer gaat het tempo wat omlaag en krijgen we de eerste blues ballad te horen.  Hierin is misschien nog wel  beter te horen hoe goed deze muzikanten kunnen musiceren.  Heel subtiel en loepzuiver allemaal.  De avond wordt verder gevuld met nummers van alle drie de albums inclusief een aantal covers en uiteraard heel veel  solo’s van Bas. Paardekoper heeft Leiden weten te overtuigen en opent  ongetwijfeld deuren naar wat meer blues avonden in Gebr. de Nobel .