×

Concert

19 november 2014

EBM pioniers The Neon Judgement in Heerlen

Geschreven door: Ron Loontjens

Label: PIAS

De Nieuwe Nor, de bakermat van Electronic Body Music was zaterdag 16 november het podium voor het in 1981 opgerichte The Neon Judgement.

Het uit Leuven, afkomstige The Neon Judgement, bestaande uit Dirk Da Davo en TB Frank, worden vaak samen met het eveneens belgische Front 242 beschouwd als de een van de pioniers van de Electronic Body Music (EBM). EBM is een combinatie van industrial en electronic was een van de voorlopers van de typische Sound of Belgium als New Beat en het latere vlaamse techno. The Neon Judgement sound is agressief, dansbaar en wordt gedomineerd door koude, mechanische ritmes gecombineerd met minimalistische industriële drones en new wave synthpop  met dance. Deze in Belgie nog steeds zeer populaire sound horen we helaas te weinig. De Nieuwe Nor in Heerlen is dan ook een van de weinige Nederlandse poppodia waar dit genre met regelmaat nog te horen is. De meeste bezoekers van vanavond zijn dan ook mensen uit de vroegere  Duitse en Zuid Limburgse  new wave scene die de dansavonden van de Inpoet aan de Akerstraat bezochten.

Dirk Da Davo, in eerste instantie nog statisch achter het toetsenbord, en TB Frank afwachtend op gitaar. Korte aftasting van het publiek. Waarom? Niet nodig. Doordat het een best off concert is kent het publiek bijna ieder nummer. Van cold wave nummer Factory Walk via het agressief zware Awfull Day tot het lichtere meer op dance gerichte Tomorrow in the Papers, Tonight on TV en met afsluiters als The Fashion Party en TV Treated werd de zaal verder plat gespeeld. Het enige nieuwe nummer is Leash. Nou ja nieuw, het nummer is geschreven na het jaar 2000. Het totale plaatje brengt de sfeer een beetje terug naar de jaren 80 en early 90’s. Dit is overduidelijk wat het publiek wil, en wat The Neon Judgment dan ook kan. Dit geldt ook voor de twee toegiftnummers met Nion als de ook zo bedoelde irritante afsluiter.

Hoogtepunt was tegelijkertijd het enige minpuntje; Awful Day. Het zwaarste industrial nummer werd muzikaal zeer goed neergezet. Alleen de zang kwam ongelukkig over.

Setlist

 1. Too cold to breathe
 2. Sister Sue
 3. Factory Walk
 4. Awful day
 5. Miss Brown
 6. Tomorrow in the papers
 7. Chinese Black
 8. The man
 9. 13.13
 10. Concrete
 11. Leash
 12. Fashion party
 13. TV treated

Encore

 1. Please release me, let me go go
 2. Nion