×

Concert

24 oktober 2016

Dub Explorations *ADE* met o.a. The Bug in OT301

Geschreven door: Roel Janssen

In underground hotspot OT301 op de Overtoom presenteerde het Amsterdamse collectief True Soldiers Productions als onderdeel van ADE het event Dub Explorations met The Bug, Miss Red, Twilight Circus en special guests Cut It Dub X Bassculture Foundation.

True Soldiers Productions organiseert al ruim zes jaar lang regelmatig dub-, reggae- en dubstepavonden in Paradiso en OT301. Soms met uitstapjes naar hiphop, grime, jungle, drum & bass, techno, acid en house. Onder anderen DJ Cam, Blockhead, DJ Vadim en Aardvarck kwamen al eens langs. Het donkere, rauwe underground krakershol OT301 vormt de ideale setting voor een avondje dub in da club als deze.

Twilight Circus is het dub- en reggaeproject van de Canadese dj en multi-instrumentalist Ryan Moore, voormalig bassist en drummer van de Legendary Pink Dots. Moore, die al 25 jaar in Nederland woont, laat het smeervet uit de soundsystems knallen met een uplifting vinyl only set. Want ja, het motto is nu eenmaal ‘all vinyl, all night’. Reggae, roots en dub passeren de revue tijdens de met loodzware bassen, drums en reverbs doorspekte vinylset van  deze dub wizzard met hoed.

Als The Bug opkomt en de zaal verder volstroomt, wordt ook het geluid in OT301 verder opgeschroefd. The Bug is een van de vele projecten van muzikaal omnivoor Kevin Martin uit Londen die al ruim 25 jaar actief is in projecten als Techno Animal, God, Ice, Curse Of The Golden Vampire, Pressure en King Midas Sound. Zo makkelijk als Martin wisselt qua projecten, zo makkelijk wisselt hij ook qua stijlen, want dancehall, industrial, dubstep, hiphop, dub en jazzcore zijn slechts enkele stijlen die de producer met hoodie over z’n pet beheerst.

Onder het pseudoniem The Bug dropte de journalist, multi-instrumentalist en dj/producer vier platen waarvan vooral de via Ninja Tune verschenen albums London Zoo (2008) en Angels & Devils (2014) erg goed ontvangen werden. Recent bracht hij nog de 12-inch The Box / Iceman uit vol grimmige, rammende dubstep/grime met de Londense rappers D Double E en Riko.

In een drie uur durende stomende Black Wax Attack 7-inch set flirt The Bug met diepe dubgrooves vol echo’s en delays die hij de draaitafel opslingert, terwijl de van oorsprong Israëlische vrouwelijke MC en zangeres Miss Red de crowd regelmatig ophyped met haar vocals. Ze was eerder al te horen op het Angels & Devils-album, verhuisde net als The Bug van Londen naar Berlijn en zorgt op de podiumverhoging links vooraan met haar energie voor een goede onderlinge chemie. Terwijl in de zaal de ene na de andere joint in de hens gezet wordt, rookt Miss Red tussen de riddims door van de jonko die haar uit het publiek aangeboden wordt.

Reggae, dancehall, ragga, roots en dub wisselen elkaar af in een lange set zonder eigen werk, maar het is uitstekend swingen op 7-inches van o.a. Papa Levi (My God My King), Shinehead (Rough & Rugged), Garnett Silk (Love Is The Answer), Half Pint (Greetings) en Burro Banton (Badder Den Dem). Dub Explorations is qua programma een van de buitenbeentjes tijdens ADE omdat het niets van doen heeft met dance, maar wat maakt het uit als dansen tijdens deze knetterharde soundsystemvibraties het sleutelwoord is.