×

Concert

12 april 2011

De Kift – Brik 8 april in Podium Victorie

Geschreven door: Robert Schuurman

Na een ongetwijfeld lange barre reis met het prachtige brik streken Admiraal B en zijn kornuiten van De Kift neer in de prachtige kaasstad Alkmaar om daar meteen maar een uniek concert te geven in het goed gevulde Podium Victorie.

Het brik, het fantastische zelfgebouwde ‘draai-drumstel’ en de bijbehorende cd Brik staan centraal tijdens deze tour, die op donderdag 14 april een hoogtepunt zal kennen in de vorm van het duizendste! optreden van De Kift in poptempel Paradiso, met gastoptredens van Vincent van Warmerdam die het openingsnummer Carbutateur heeft gecomponeerd en zangeres Tamara Schoppert die op het album meerdere nummers in het Fries zingt.

De kift live 1Zoals een goed brik betaamt komt het moeizaam op gang maar komt de sfeer er gedurende het optreden steeds meer in. Bij het nummer Drie Wegen blijkt zanger Ferry Heijne zijn navigatiesysteem nog niet aan te hebben gezet en is hij letterlijk de derde weg, de landweg, kwijt. Geen probleem verder want het nummer wordt gewoon nogmaals opnieuw ingezet, waarna de band het complete concert overrompelt, overdondert en vooral overtuigt. Met name nummers als Noorderzon, Admiraal B en Berenice blijken ook live ijzersterk songmateriaal.

De muziek van De Kift kraakt, schuurt en rinkelt en blijft volstrekt uniek in zijn soort. Het nummer Luchtgeest wordt op kunstzinnige wijze begeleid door het geluid van vingers die de randen van glazen beroeren en Filet De Perche is het toonbeeld van veelzijdigheid en klankkunst. Het complete album Brik wordt gespeeld, waarbij tot slot het nummer Kweade Tongen, wegens het ontbreken van Tamara, op verrassende instrumentale wijze gebracht wordt.

Het feit dat het brik eigenlijk te groot is voor Podium Victorie en dat men daarom de banden maar heeft thuisgelaten staat een voortreffelijke show niet in de weg. Sterker nog, de band heeft er zoveel zin in dat er nog vele toegiften volgen. De aanwezige Kift-kenners en volgers, een aantal zag de band ook op Oerol spelen, worden getrakteerd op een aantal oudere Kift-klassiekers en een speciaal voor Oerol geschreven nummer, waarin het aanwezige publiek op fraaie wijze bedankt wordt.

Een concert van De Kift is eigenlijk geen concert, het is een belevenis waarbij enthousiasme en vindingrijkheid worden gekoppeld aan muzikaliteit en originaliteit. En alleen al daarom moeten we bands als De Kift blijven koesteren!