×

Concert

07 maart 2014

Blackberry Smoke live in Winston Amsterdam

Geschreven door: Bert Vethaak

• fotografie door Bert Vethaak

Afgelopen maandag werd ik door collega Dick Hovenga gevraagd of ik het concert van Blackberry Smoke in Winston Kingdom (Amsterdam) wilde overnemen. Volmondig JA op geantwoord want als liefhebber en fan van een goed potje Southern Rock kan je dit beslist niet voorbij laten gaan. Zeker als het een band betreft waar je invloeden van Lynyrd Skynyrd, The Allman Brothers maar ook The Black Crows in terug hoort. En daar dachten meer mensen over want het concert was een paar maanden geleden al binnen de kortste keren volledig uitverkocht. Nu mogen er maar maximaal 210 mensen in de zaal dus die is gauw vol. Organisator Mojo schijnt daarom nog geprobeerd te hebben het concert te verplaatsen naar een grotere zaal maar daar ging Winston niet mee akkoord, wat op zich jammer is want deze band verdiend een veel beter podium en een veel groter publiek.

Klokslag half 9 werd de avond geopend door Million $ Reload, een uit Ierland afkomstige (hard)rock band die het al aanwezige publiek mochten opwarmen. En al liet de zuiverheid van zanger Phil Conalane af en toe te wensen over, ze vermaakte het publiek prima. Er waren zelfs mensen speciaal naar dit concert gekomen vanwege het voorprogramma. Maar de 8 nummers die ze mochten spelen waren precies genoeg.

Hoofdact van de avond waren natuurlijk de mannen van Blackberry Smoke. En na een kleine ombouwperiode, waarbij alle instrumenten, microfoons, plectrums en alles wat nog meer op het podium stond is ingezegend met wierook, en een complete buslading Tukkers binnen is, kan de echte pret beginnen.

Opener Leave A Scar maakt gelijk duidelijk wat de bedoeling is van deze avond: gewoon de zaal plat spelen met hun aanstekelijke Southern Rock, vermengt met Country en Blues!! De energie die het kwintet, onder leiding van zanger/gitarist Charlie Starr, spat er vanaf de eerste tonen van af en slaat onmiddellijk over op de uitverkochte zaal. Dat kwam vooral ten uiting bij Everybody Knows She’s Mine, waarbij aan het einde de band stopte met spelen en de zaal de laatste zin zong. De band heeft vorig jaar een nieuw album, Whippoolwill, uitgebracht en natuurlijk worden deze avond veel nummers hiervan gespeeld. Totaal 10 stuks. Maar het publiek kent ook deze nummers inmiddels volledig uit het hoofd en ze worden dan ook stuk voor stuk uit volle borst mee gezongen. Maar natuurlijk ook de oudjes als Good One Commin’ On, Angeline, Up In Smoke, Restless en Son Of A Bourbon doen het goed bij het publiek. Maar helaas komt aan al het goede een eind. Na Ain’t Much Left is het gebeurd met de reguliere set. Natuurlijk worden de mannen terug geroepen en kunnen we nog genieten van een 2-tal toegiften; de Aerosmith cover Lord Of Things en Freedom Song. Maar dan is het toch echt na 2 uur gedaan.

Op zich is de Winston een heel mooi podium om upcomming bands/acts te presenteren. Maar Blackberry Smoke valt toch echt niet (meer) in die categorie. Het is daarom jammer dat er toch niet is besloten het concert te verplaatsen naar een grotere locatie. De 200 aanwezigen gisteravond hebben stuk voor stuk een top avond gehad, de rest zal moeten wachten tot ze weer een keer voorbij komen. Hopelijk in een zaal waar meer mensen van deze band kunnen genieten.

Setlist Blackberry Smoke – Winston Kingdom Amsterdam – 6 maart 2014:

 1. Leave A Scar
 2. Like I Am
 3. Six Ways To Sunday
 4. Good One Commin’ On
 5. Angeline
 6. Pretty Little Lie
 7. Sleeping Dogs
 8. Whippoolwill
 9. Everybody Knows She’s Mine
 10. Shakin’ Hands With The Holy Gost
 11. Up In Smoke
 12. Ain’t Got the Blues
 13. Restless
 14. Son Of A Bourbon
 15. One Horse Town
 16. Ain’t Much Left Of Me

Encore:

 1. Lord Of The Things
 2. Freedom Song