×

Concert

04 augustus 2015

Armored Saint en Queensrÿche zijn vurrukkulluk

Het leven is vurrukkulluk schreef Remco Campert eens. Wel, zo moeten hardrockliefhebbers die hun tienerjaren in de eighties beleefden zich gisteren ook hebben gevoeld. Armored Saint en Queensrÿche zijn twee giganten uit de bloeiperiode van het genre en toeren samen door Nederland.

De aftrap in de Melkweg wordt verzorgd door Beyond The Black, een relatief onbekend gezelschap uit Duitsland dat de op dat moment matig gevulde Melkweg trakteert op symfonische metal set die meer dan eens herinnert aan Nightwish en Within Temptation. Blikvanger is zangeres Jennifer Haben die de sfeervolle muziek voorziet van fraaie zanglijnen. Gitarist Christopher Hummels zorgt voor de grunts en schreeuwen die de nummers wat vocale afwisseling geven. De band speelt nummers van het debuut Songs Of Love Of Death dat het opmerkelijk goed deed in de Duitse charts en veel goede recensies oogstte. De nummers zitten goed in elkaar en zijn zowel krachtig als melodieus. Afgaand op wat we vanavond te horen kregen is Beyond The Black een band met toekomst.

Armored Saint opent energiek met het titelnummer van het laatste album Win Hands Down en gaat minstens zo fanatiek verder met March Of The Saint van het debuut uit 1984. Dat nummer wordt massaal meegezongen door de inmiddels volgelopen Melkweg. De sfeer zit er dan meteen goed in en wordt de gehele avond vastgehouden. De ene na de andere klassieker komt voorbij van Nervous Man, Last Train Home en Raising Fear tot het geweldig opzwepende Reign Of Fire. Zanger John Bush bewijst maar weer eens dat hij tot de absolute top van het zangersgilde behoort. Wat een stem en na dik dertig jaar totaal geen sleet. Gitaristen Phil Sandoval en Jeff Duncan hebben aanvankelijk een wat schel geluid maar gedurende het concert wordt dat beter omdat de man achter de knoppen zijn werk doet. Drummer Gonzo en bassist Joey Vera zorgen zoals altijd voor een pompende ritmiek die de anderen in staat stelt te excelleren. Van het nieuwe album worden nog twee nummers gespeeld, namelijk An Exercise in Debauchery en Mess. Laatstgenoemde wordt voorafgegaan door een milieubewuste boodschap van John Bush. Geen preek, maar gewoon een verzoek om je best te doen om duurzaam te leven. De band is niet vergeten dat het allereerste Europese optreden in Nederland plaatsvond (Dynamo Open Air) en alleen al daarom heeft de band Nederland hoog zitten. De band wint nog meer sympathie als het zoontje van John Bush de bühne opstapt met een gitaar. De kleine krullenbol is een jaar of acht en oogt wat timide. Hij speelt echter gewoon mee en mag ook een paar keer het refrein zingen van de band’s grootste hit Can U Deliver. Grappig om zo’n kinderstemmetje te horen. Het publiek reageert uitzinnig op deze kleine snuiter. “We handover the torch to the new generation,” zegt een trotse papa Bush. Afsluiter is het snelle Madhouse dat weer voor doldrieste taferelen in de zaal zorgt. Het is geweldig om te zien dat The Saint nog altijd zo’n goede live band is.

Queensrÿche heeft meteen vanaf de start het publiek mee als de eerste tonen van Nightrider door de zaal vliegen. De band komt rechtstreeks vanaf het Wacken festival waar ze voor 100.000 mensen speelden en schakelt moeiteloos over naar een kleine zaal. Zanger Todd de la Torre heeft de griep, maar wilde de show niet annuleren. Ondanks die makke levert hij een goede prestatie en excuseert zich meer dan eens voor zijn stem en de verkorte setlist. In de voorbije 23 dagen speelde de band 21 concerten en vaak 18 nummers. Het publiek in Amsterdam krijgt slechts 65 minuten, maar heeft waardering voor het feit dat De La Torre überhaupt op de planken staat. Het materiaal is op een nieuw nummer na, allemaal afkomstig uit de jaren tachtig. Nummers als Warning, En Force, Eyes Of A Stranger gaan erin als koek. Na ordinaire ruzies met vorige zanger Geoff Tate, enkele mindere albums en een rechtszaak is de band sinds het laatste album weer helemaal terug. En de band heeft toekomst. In oktober verschijnt het nieuwe album Condition Hüman en als voorproefje krijgen we Arrow Of Time, een nummer dat qua stijl herinnert aan de eerste albums van de band. De band sluit af met het titelnummer van hun best verkochte album: Empire. De grootste hit (ook in NL) was Silent Lucidity, maar dat nummer wordt helaas en begrijpelijkerwijs niet gespeeld. Afijn, de fans hebben een prachtige avond en zijn blij dat het concert niet werd geannuleerd. Hopelijk zien we beide bands snel weer terug op Europese bodem.

Setlist Beyond The Black:

 1. In the Shadows
 2. Fall Into the Flames
 3. When Angels Fall
 4. Songs of Love and Death
 5. Hallelujah
 6. Running to the Edge

Setlist Armored Saint:

 1. Win Hands Down
 2. March of the Saint
 3. Nervous Man
 4. Pay Dirt
 5. Last Train Home
 6. An Exercise in Debauchery
 7. Raising Fear
 8. Mess
 9. Left Hook From Right Field
 10. Reign of Fire
 11. Can U Deliver
 12. Mad House

Setlist Queensrÿche:

 1. Anarchy-X
 2. Nightrider
 3. Speak
 4. The Whisper
 5. En Force
 6. Warning
 7. The Needle Lies
 8. NM 156
 9. Arrow of Time
 10. Eyes of a Stranger
 11. Empire