×

Concert

05 december 2018

Andy Burrows uitstekend op dreef in TivoliVredenburg

Geschreven door: Kayleigh Mensinga

Andy Burrows is vooral bekend als de ex-drummer van Razorlight. Deze Britse band had een bescheiden hit in Nederland met het door Burrows geschreven America. Sinds zijn vertrek in 2009 heeft hij een aantal soloalbums uitgebracht en toert hij regelmatig door ons land. Op 3 december 2018 stond hij op het podium van de Grote Zaal in TivoliVredenburg in Utrecht.

Afgelopen november mocht Burrows nog de openingsact zijn voor Tom Odell bij diens uitverkochte concert in AFAS Live in Amsterdam. Voor deze mega populaire zanger heeft Burrows al een aantal nummers (mede) geschreven en gaat hij regelmatig als drummer mee op tournee.

 burrows

Onder zijn eigen naam treedt Andy Burrows echter op als zanger, waarbij hij ook akoestische gitaar speelt. Zo ook bij het optreden in Utrecht, dit keer als voorprogramma van Editors, de band van goede vriend Tom Smith. Burrows werd begeleid door Stu(art) Wilkinson op gitaar en Jon Clifford Cox op bas. Dat de sfeer onderling goed is blijkt wel uit de grapjes die Burrows gedurende de show maakte. Het nummer The Story of Me and You werd bijvoorbeeld omgedoopt tot The Story of Me and Stu.

Burrows speelde een drietal nummers van zijn soloalbum Company uit 2012, waaronder het prachtige Hometown. Dit was zeker het hoogtepunt van het concert en het laat zien dat je als artiest verder niets nodig hebt dan een akoestische gitaar en een fantastische zuivere stem. Verder werd het nieuwe nummer Barcelona gespeeld dat volgend jaar uitkomt als het project met tekstschrijver Matt Haig klaar is. Een vrolijk nummer dat zeker door muziekliefhebbers meteen kan worden geaccepteerd.

Als verrassing en tot groot enthousiasme van het publiek kwam Tom Smith het podium op. Samen hebben ze onder de naam Smith & Burrows al een album uitgebracht (Funny Looking Angels uit 2011) en ze zijn van plan om in de nabije toekomst een nieuw album uit te brengen. All the Best Moves klonk in ieder geval veelbelovend. Het plezier spatte ervan af en dat werd door het publiek probleemloos overgenomen.

Als laatste speelde Burrows nog zijn bekendste nummer, het eerdergenoemde America, in een tempootje lager dan de originele versie. Een goede afsluiter en daarmee was een aangenaam half uur ten einde. Andy Burrows is een begenadigd singer-songwriter en dat heeft hij deze avond maar weer een keer bewezen.

Setlist Andy Burrows – TiviliVredenburg (3-12-2018):

  • Company
  • Because I Know That I Can
  • The Story of Me and You
  • Hometown
  • Barcelona
  • All the Best Moves (met Tom Smith)
  • America