×

Concert

08 juni 2017

Alter Bridge overtuigt in oververhit 013

Geschreven door: Remco Kreft

• fotografie door Lenn Photography

Setlist

 1. The Writing On The Wall
 2. Come To Life
 3. Father Than The Sun
 4. Addicted To Pain
 5. Ghost Of Days Gone By
 6. White Knuckels
 7. Cry Of Achilles
 8. My Champion
 9. Ties That Bind
 10. Crows On A Wire
 11. Waters Rising
 12. Watch Over You
 13. Isolation
 14. Blackbird
 15. Open Your Eyes
 16. Metalingus
 17. Show Me A Leader
 18. Rise Today

Niet heel erg lang geleden stonden ze al in de HMH in Amsterdam om hun meest recente album The Last Hero te promoten, en vandaag zijn ze weer in ons land te bewonderen voor een exclusief optreden, maar dan in de 013 in Tilburg. De stijf uitverkochte en dus bomvolle zaal wordt eerst opgewarmd, in zoverre dat nodig is, door de uit Ohio / USA afkomstige hardrockband Red Sun Rising. De stevige (hard)rock wordt enthousiast, overtuigend en strak neergezet. De set bevat een groot gedeelte van het in 2015 uitgekomen album Polyester Zeal. Dit album was overigens pas in 2016 in Europa te verkrijgen. Wij denken dat de heren vanavond wel wat zieltjes hebben gewoon, goed optreden.

Myles Kennedy | Alter Bridge

Om precies 21:00 uur galmt het intro door de zaal en is het tijd voor Myles Kennedy en zijn vrienden van Alter Bridge. De band wordt warm onthaald door de oververhitte grote zaal van de 013 en opent met het nummer The Writing On The Wall van het laatste album The Last Hero. De eerste 4 nummers worden allemaal super strak aan elkaar vast gespeeld en het duurt ook even voordat Myles een praatje maakt met het publiek. Maar na een “major fuck up” (citaat van Myles, hij begint het verkeerde nummer) komt er al snel een jolige stemming in de zaal. Naar eigen zeggen zal hij nog wel vaker wat fouten maken, maar hier is verder niets meer van te merken.

Er is vanavond opvallend veel ruimte voor meestergitarist Mark Tremonti, die buiten zijn prachtig gitaarspel ook veel zangwerk voor zijn rekening neemt. Dit doet hij overigens zeer verdienstelijk. Het publiek geniet zichtbaar, en met volle teugen, van deze mateloos populaire band. De shirts van Alter Bridge zijn dan ook niet te tellen vanavond en het publiek eet uit de hand van de charismatische zanger.

De set bestaat vanavond uit een mooie verzameling van songs van de vijf albums die de heren onderhand alweer hebben uitgebracht, waarbij het zeer sterke Blackbird het best vertegenwoordigd is. Het nummer My Champion wordt opgedragen aan ene Steward op aanvragen van waarschijnlijk zijn vriendin. Verder krijgen we nog een zeer snelle versie van misschien wel een van de sterkste moderne hardrocknummers van het afgelopen decennium Ties That Bind. Maar het hoogtepunt van de avond is toch wel het gastoptreden van een uit Egypte afkomstige fan die special voor Alter Bridge naar Tilburg is komen reizen om zijn helden aan het werk te zien. Myles is zo onder de indruk van het verhaal dat hij hem (Amar) uitnodigt op het podium om het akoestische nummer Watch Over You mee te zingen. De zichtbaar geëmotioneerde Amar blijkt ook nog eens een uitstekende zanger te zijn en Myles geniet van dit gezamenlijke verrassingsoptreden. Het publiek zingt, op verzoek van Myles, het laatste couplet uit volle borst mee en trakteert de superfan met een daverend applaus. Een kippenvel moment. Met het daaropvolgende Blackbird, Open your Eyes en de kraker Metalingus wordt de avond helaas alweer afgesloten.

De toegift bestaat uit twee songs, Show Me A Leader en Rise Today, waarbij Marc Tremonti en Myles Kennedy nog even alle gitaarregisters opentrekken het een virtuoos gitaarduel. Het perfecte toetje na een zeer geslaagde avond.

Setlist

 1. The Writing On The Wall
 2. Come To Life
 3. Father Than The Sun
 4. Addicted To Pain
 5. Ghost Of Days Gone By
 6. White Knuckels
 7. Cry Of Achilles
 8. My Champion
 9. Ties That Bind
 10. Crows On A Wire
 11. Waters Rising
 12. Watch Over You
 13. Isolation
 14. Blackbird
 15. Open Your Eyes
 16. Metalingus
 17. Show Me A Leader
 18. Rise Today