×

Concert

25 september 2015

Adembenemende Jakob Bro in het Bimhuis

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: ECM

Met zijn laatste album Gefion, zijn eerste voor het vermaarde label ECM, maakte de Deense Jakob Bro eens te meer duidelijk een van de belangrijkste gitaristen van zijn generatie te zijn. Zijn magnifieke spel klonk woensdagavond wederom in het Bimhuis in Amsterdam.

Natuurlijk lag de nadruk van het optreden op zijn laatste album Gefion en de prachtig ingetogen, soms bijna verstilde, composities van dat album brachten een prachtig verstilde sfeer in de zaal. Met het altijd zo fantastische geluid klonk Bro zo breekbaar en emotievol als zijn gitaarspel ook maar kon zijn. De geweldige bassist Thomas Morgan en dito drummer Joey Baron snappen Bro als geen ander en weten exact de juiste elementen te vinden die de composities afmaken.

Net als vorig jaar speelde Bro, Morgan en Baron een adembenemende set waarin subtiliteit een grote rol speelde en muzikale genialiteit de hoofdrol. Waar het concert van de vorige keer eindigde met een vrije variatie op Elvis’ Love Me Tender, opende Bro er nu het concert in een nog vrijere versie mee. Daarna volgden de composities van het geweldige Gifeon album, die live nog indrukwekkender klonken als op het album. De manier waarop Bro zijn gitaar laat klinken, met zo’n lichte galm die zoveel warmte geeft, en dan af en toe even wat met een verkapt distorted geluid op die ingetogen sfeer ingrijpt blijft ongeëvenaard. De wijze waarop Morgan en Baron daar omheen spelen is ronduit virtuoos. Hun klasse komt niet door solo-escapades maar door prachtig samenspel, altijd in dienst van de compositie.

In twee mooi opgebouwde sets werd vrijwel het gehele nieuwe album gespeeld en toen het concert met een lekker frisse versie van Thelonious Monks Epistrophy eindigde was het gehele publiek vervoerd en veroverd. Juist doordat het trio, net als vorig jaar december, een mooi ingetogen concert speelde en subtiliteit vooraan stond viel op hoe verschrikkelijk goed de muzikanten toch zijn. Geen showing-off maar een prachtige ingetogenheid maakte hun spel ook vanavond tot een luisterrijke gebeurtenis. Met de bescheiden maar o zo briljant en gemakkelijk spelende Bro als middelpunt is een concert van dit trio, dat de komende weken nog flink door Europa blijft toeren, een adembenemende gebeurtenis.

Foto Bro Trio: Eddy Westveer