×

Artikel

02 december 2019

Rake The Clash’s London Calling expo in Londen

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Columbia

Naar aanleiding van het 40-jarig jubileum van het onstuimige meesterwerk London Calling van The Clash  is in het Museum of London een expositie ingericht die in alles dat album eer aandoet. Een heel mooie stap terug in de tijd.

De expo is een fijne verzameling memorabilia en een heerlijke trip down memory lane. Op de expo zijn niet alleen podiumkleding van de bandleden, de eerste handgeschreven aanzetten en songteksten, een weelderige fotocollectie van officiële bandfotografe Pennie Smith (en heel dikke wand vol!!!) maar ook docu’s en films. En in tijdslijnen wordt tevens het ontstaan van het album verteld. Met een lunch in de pub om de hoek en een potje voetbal in de middag lijkt het een relaxte aangelegenheid te zijn.

Van Joe Strummer (zang/gitaar) zijn er de notitieboeken uit 1979 waarin de repetities en opnamen van London Calling zijn bijgehouden. Ook de handgeschreven albumnotities van Mick Jones (gitaar/zang) zijn op de expo aanwezig; de basis van de stukken die in de hoes van het album te vinden zijn. Van Topper Headon (drums) zijn de drumstokken aanwezig, het enige wat er van hem te vinden was.

De London Calling expo is een bescheiden maar zeer aantrekkelijke expositie die bij de entree gelijk die fantastische hoesfoto van Paul Simonon die zijn bas naar de grond werkt lekker uitvergroot en pontificaal heeft staan. De foto werd door Pennie Smith geschoten in de New Yorkse Palladium (20 september 1979) toen Simonon uit frustratie dat het publiek zat tijdens het concert zijn bas kapot sloeg.

En wellicht het allermooiste van de expo: de bewuste bas ligt kapotgeslagen en al in en glazen stellage daarvoor. Het onbetwiste hoogtepunt van de expo.

Tegelijkertijd met de expo is er een erg mooi overzichtsboek verschenen: The London Calling Scrapbook. Het is een 120 pagina’s tellend hardcover uitgevoerd boek met een verzameling van handgeschreven teksten, notities, foto’s en nog niet eerder vertoond materiaal uit de periode dat het album gemaakt werd, plus het album op CD.

De London Calling expo is nog tot de lente van 2020 gratis te bezoeken.