Artikel

22 augustus 2012

Prisma: Jazzfietstour Groningen, 24 – 25 augustus 2012

Geschreven door: Henning Bolte

De Jazzfietstour door het Reitdiep tussen Groningen en Winsum is de meest unieke, eigen en origineelste festival-onderneming van de lage landen achter de dijken van de Noordzee. En het is weer zo ver met in het vooruitzicht weer en keer mooi weer voor een aanstekelijke tour heen en weer door het landschap aldaar.

Net zoals de fietstour gehuchten, dorpen, schuren en kerkjes met elkaar verbindt (en van klanken voorziet) zo is het ook met de musici die er zullen spelen. Ik maak er ter introductie vijf hopjes van, cielos, hemel

  • het hoopje C (combis),
  • het hoopje I (internationalen),
  • het hoopje EL (enige echte laaglanders),
  • het hoopje O (ongrijpbaren)
  • het hoopje S (Scandinaviërs).

aug-28-2010 128Het laatste hoopje, hoopje S (Scandinaviërs), wordt de bijzondere noot van deze editie. Het heemraadschap heeft stevige musici ge- kozen die tegen windvlagen kunnen en kerken kunnen beklanken: het tweetal van saxofonist ( en sinds kort ook opera-zanger) Håkon Kornstad en power-bassist Ingebrigt Håker-Flaten (de ‘o’ boven de ‘a ‘ duidt een open ‘o’ aan), Per Zanussi, de bassist die voor de mooiste koperklank verantwoordelijk is en ook nog een klasse drummer, Gard Nilssen, werk biedt (zie WrittenInMusic), de youngster André Roligheten, de saxofoonhelft van Albatrosh (zie WrittenInMusic), en de Noors-Zweedse deeltjesversneller Atomic. Voor het uitstekende Zanussi 5 en voor het duo Kornstad/Flaten is het een Nederlandse premiére en Roligheten gaat een Nederlandse verbinding aan (er zijn er wel meer Noors-Nederlandse combis*) met riet-collega Michael Moore. En niet te vergeten Das Kapital (Frans-Duits met een geboren Deen erin), één van de origineelste bands van het moment!

En dan C, de combis … . Met wie zou je de volgende musici (zinnig) kunnen/willen koppelen? Hier vast het rijtje: pianist Karayorgis (Boston) saxofoniste Ingrid Laubrock (New York/Moers), drummer Tom Rainey (New York) en bassist Per Zanussi (Oslo). U kunt de matches met de juiste musici nu welhaast zelf maken: bassist Wilbert de Joode, rietblazer Michael Moore, rietblazer Jorrit Dijkstra en cornettist Eric Boeren.

Nauw verwant met C, de combis, het groepje ongrijpbaren: het Gentse De Beren Gieren spreekt voor zich, het Gallisch-Scandinavische duo-duo met hoog Berlijn-gehalte = Borel/Grip/-Lillinger/Delius en het aller- fijnste allegaartje, mysterieus vrolijk, The Noo Ones. De ene onderscheidt zich in ieder geval sterk van het andere en vooral van alle anderen.

Dan komen we bij de enige echte Laaglanders (die natuurlijk niet bestaan): Han Buhrs (zie WrittenInMusic), Corrie + Brokken, Cows in Space, de fanfare-variant van de praatkoeien, Bruut, een youngster-band die het wil weten.
aug-28-2010 027
En uiteindelijk de groepen die hopeloos internationaal zijn. Zoals Busch/van Kemenade, der nucleus van Fugara, zoals Spinifex 5, de forzando-versie van Spinifex, zoals het flink opgewaardeerde Groningse Electric Barbarian (met Oliver en Germino als strijkers en twee kapitale Belgen, Maris en Dumoulin), zoals de Astronotes van Joost Buis en zoals de reshuffle-vier van 0000, spreek oh-oh-oh-oh (het moet blijken of ze zo veel verbazing weten los te maken).

En nu nog in 8 uur de goede combinatie aan elkaar, bij elkaar fietsen. Hierbij maak je gebruik van de omstandigheid dat alle groepen twee sets van een 45 minuten spelen met een half uur pauze tussen beide sets om je te verplaatsen. De eerste concerten beginnen 12:30, de laatste 19:45. Op de website 5 routes met 5 verschillende uitgangspunten en overstap- mogelijkheden. De weervoorspelling: windkracht 4, zuidwest, kans op af en toe een korte bui, temperatuur 22 graden.

* Er is tot nu toe maar een handvol Noors-Nederlandse combis zoals Lochs/Balthaus/Herskedal, The Ex met Paal Nilssen-Love, de Noorse drummer van Atomic, Jaap Blonk en Han Bennink die met diverse Noren samenwerken (o.m. Maja Ratkje,  Frode Gjerstad), Mats Eilertsen/Wolfert Brederode, Ambush Party, Winterstorm)

foto-credits
alle fotos © FOBO – Henning Bolte ©