×

Artikel

10 februari 2019

Eurythmics: Een vredig einde

Geschreven door: Edgar Kruize

Label: Sony Music

Zijn ze nou uit elkaar of niet? Dat blijft de grote vraag wat betreft Eurythmics. Hun laatste publieke optreden stamt uit 2014. Dave Stewart en Annie Lennox brengen solo nog met enige regelmaat werk uit. Maar zouden ze ooit samen…? In feite is er in twee decennia niks veranderd, want zo hing de vlag er begin 1999 ook bij.

Eurythmics was toen een typisch 80s-fenomeen. Annie Lennox had in de 90s een prima solocarrière opgebouwd, maar die van Dave Stewart zwalkte alle kanten op. De twee hadden elkaar vrijwel niet meer gesproken sinds hun initiële uiteengaan.

Het was het overlijden van een gezamenlijke kennis dat hen in 1998 voor het eerst in jaren weer samenbrengt. Dat trieste voorval is terugkijkend wel het vonkje dat Lennox en Stewart nodig hebben om vrede te sluiten. Letterlijk, de overgang naar een nieuw millennium staat in het teken van Peace, een reünie in de vorm van een nieuw album en een tournee.

Voor het geld hoeven ze het niet te doen en dat doen ze dan ook niet. Alle opbrengsten van de reünietournee gaan naar Amnesty International en Greenpeace. De lancering van het Peace-project in juli 1999 is dan ook op een boot van Greenpeace langs de oevers van de Thames.

“Het concert doet denken aan de scene uit de film Let It Be, waarin The Beatles een optreden op het dak van de Abbey Road-studio geven”, zo schreef De Volkskrant. “Ook nu lokken de onverwachte klanken geamuseerde voorbijgangers, moeders met kinderwagens en zelfs een enkele jogger. Alleen de bouwvakkers, die bezig zijn de oude specerijpakhuizen met uitzicht op de Tower Bridge om te toveren in luxe appartementen, lijken zich weinig aan te trekken van de muziek. Klopboor en schuurmachine gaan onverstoorbaar verder, terwijl de klanken van de band over het water waaien.”

De persconferentie die volgt geeft meer duidelijkheid over de reünie. Stewart stelt dat het verre van gepland was. Ze waren elkaar weer tegengekomen, gingen ‘for old times sake’ de studio in en kwamen er met drie nieuwe nummers weer uit. “Toen ze er zes hadden verzameld, werd pas duidelijk dat er weleens een heel album zou kunnen uitrollen.”

Sommige journalisten vagen zich hardop af of zo’n altruïstische reünietournee niet gewoon een middel is om heel credible terug te kunnen keren aan het popfront. “Cynici zullen er altijd zijn”, pareert Lennox.

De reünie is een succes, maar een langdurig vervolg blijft uit. De single I Saved The World Today is een hitje, het album verdwijnt echter ondanks de prima kwaliteit vrij snel weer in de vergetelheid. Eurythmics is – en zal altijd wel zijn – die invloedrijke 80s band die geen plek meer heeft in de moderne tijd. Ondanks dat hun geluid resoneert in tal van hedendaagse bands. Marilyn Manson was in de jaren negentig de eerste al die klassieker Sweet Dreams naar een nieuw publiek bracht, maar hedendaagse acts als Goldfrapp, Robyn, Hurts, La Roux, Kylie Minogue en vele anderen noemen hen al een grote invloed.

In 2005 kwam de compilatie-cd Ultimate Collection uit. Hierop staan de vooralsnog laatste ‘nieuwe’ Eurythmics-nummers I’ve Got A Life en Was It Just Another Love Affair?, maar als compilatie is het een minder sterk geheel dan het in 1991 verschenen Greatest Hits-album. Voor de heruitgave van de complete catalogus op vinyl in 2018/2019 kwamen Lennox en Stewart nog wel samen om promotie te doen. Maar of daar een nieuw album uit voortkomt? De tijd zal het leren…

Meer Eurythmics: