×

Artikel

14 september 2024

Ramblin’ Roots presenteert tiende editie op 19 oktober.

Geschreven door:

Tijdens de jaren negentig reisde ik wel eens af naar Utrecht. Daar vond destijds in november in de concertzalen van Muziekcentrum Vredenburg de Blues Estafette plaats. De doordachte, avontuurlijke programmatie van Jaap Hindriks, leverde onveranderlijk een affiche op die de rijkgeschakeerde twaalfmaten genre verkende van Countryblues Chicago Blues en week bovendien naar de brandhaarden van verwante genres uit het Diepe Zuiden zoals R&B, en de typische varianten uit Memphis en Louisiana. Iconische veteranen uit het genre werden telkens geflankeerd door muzikanten die zelden of nooit op de Europese Bluespodia gesignaleerd werden. Talloze illustere namen op de promo-cd’s  herinneren aan het rijke verleden van dit evenement. Het tanende bezoekersaantal en de geplande verbouwingswerken van de concertzalen leiden naar het definitieve einde. Na 25 edities werd in 2004 de handdoek in de ring gegooid.

Blue Highways dat in 2000 op dezelfde locatie van start ging, focuste zich op het brede spectrum van de in de traditie van de folk en country gewortelde rootsvarianten en overleefde tot 2011, de laatste drie edities van ‘The Ultimate Americana Music Fest’ vonden plaats in de ‘Rode Doos’ aan de Leidsche Kaai.

Na drie jaar onderbreking vult Ramblin’Roots in 2014 de leemte op, met een combinatie van blues, rootsrock, americana en altcountry toont dit festival zich sindsdien een waardige opvolger van Blue Highways. De tiende editie in TivoliVredenburg belooft alvast het beste.

Torgeir Waldemar uit Noorwegen leverde dit jaar naast een livealbum, met Mercy prachtig studiowerk af. Josh Gray mag evenmin onderschat worden zoals Walk Alone  illustreerde. John Gorka draait al een poos mee in de new folk scéne op ruim een dozijn kan je het werk van de songsmid beluisteren en Red Horse, het project met Lucy Kaplansky en Eliza Gilkyson, is eveneens aan te raden. Sid Griffin, een andere gerenommeerde veteraan, schrijver en de man achter The Coal Porters, was onlangs nog op tournee met Peter Case. De pionier van de altcountry in de jaren tachtig haalt The Long Ryders in de nasleep van het recente September November nog eens van stal.

Ook Uncle Lucious, rootsrockers uit Austin zijn terug.  Grayson Capps houdt de troubadourstraditie in stand. De dames zijn deze editie prominent aanwezig: de uit Oklahoma afkomstige Carter Sampson en de uiterst productieve Grey Delisle  (Borrowed, She’s An Angel en Driftless Girl ),bouwen verder op de countrytraditie. Heather Little is een gegeerd songwriter bij haar collega’s, de Texaanse werkte samen met Miranda Lambert, haar lang uitgestelde solodebuut By Now is meteen een voltreffer.  De Canadese Kaia Kater mag niet onvermeld blijven, Strange Medecine onthulde sociaal engagement op banjotonen. Katherine Priddy zet de Britse folktraditie verder met een poëtisch getint repertoire  op verfijnde snarenpicking.

Het zogenaamde Songwriter’s Spotslight is een nieuw initiatief, een backingband, dit jaar The Rhythm Chiefs, begeleiden gastzangers zoals Ian Siegal, Tim Knol en Nika Pantovic, daarnaast  brengen enkele van de aanwezige artiesten een eerbetoon aan David Rodriguez, de betreurde Texaanse singer-songwriter van Mexicaanse afkomst.

Ramblin’ Roots vindt plaats op zaterdag 19 oktober in de concertzalen van TivoliVredenburg Utrecht.

https://www.tivolivredenburg.nl/agenda/ramblin-roots-19-10-2024/