×

Recensie

Alternative

21 oktober 2023

Woolvs

Soft & Slow

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: On The Level

Soft & Slow Woolvs Alternative 4 Woolvs – Soft & Slow Written in Music https://writteninmusic.com

Na zijn afronding van zijn jazzgitarist conservatorium opleiding in Antwerpen verrijkt Willem Malfliet zijn kennis op het conservatorium in Kopenhagen waar hij zich op de ritmische muziekkunsten richt waarna hij eenmaal terug in België er nog een conservatorium studie muziekproductie in Gent achteraan plakt. Als afgestudeerd muzikant wil je maar een ding en dat is zoveel mogelijk speeluren maken. Met zijn experimentele lo-fi Come Hang soloplaat komt hij in het vizier van het Brusselse culturele podium Volta die hem als voorprogramma aan het dan net opgestarte indiepopjazz combo Bombataz koppelt. Een feest der herkenning, gitarist Vitja Pauwels, bassist Ruben De Maesschalck en drummer Casper Van De Velde hebben namelijk ook een verleden op de Antwerpse conservatorium en al snel is het nevenproject WOOLVS een feit. Het gezelschap completeert zich met contrabassist Soet Kempeneer die bij WOOLVS tevens de rol van keyboardspeler vervult.

Het in 2021 verschenen speelse compromisloze Evening Planet haalt het beste uit de Brusselse scene naar boven. Avondvullende laidback funk, bordeauxrode nachtclub jazz, multiculturele percussie, een vleugje reggae en een flinke dosis aan drukkende triphop. Kortom alle elementen voor een heerlijke smeltkroes aan muziekbeleving. Toch zijn het vooral de emotionele theatrale verhalende zanglijnen van Willem Malfliet waarmee ze het verschil maken. Dat hier iets bijzonders gaande is hoort ook Thibault Vander Donckt die de band op zijn Independent On The Level label onderdak biedt. Nadat Bombataz in september de Baby Dry My Tears plaat op de markt brengt volgt als snel de afronding van Soft & Slow, het tweede volwaardige WOOLVS wapenfeit.

Op het speels kinderlijke Satellite At Noon is de wicked drummer Casper Van De Velde de slagvaardige gids die je door het psychedelische krautrock sterrenstelsel heen leidt. Een mijmerende Willem Malfliet stelt zich ondergeschikt aan de track op, het mag duidelijk zijn dat WOOLVS nog meer het accent op de muzikale omlijsting legt. In het bruisende The Origin Of The World en het exotisch geblazen op zomersingle verschenen Jewel Dance waan je jezelf tussen de Brusselse uitheemse eettentjes en donkerbruine koffiebars. Een heerlijke delicatesse met de nodige gepeperde Zuid Amerikaanse bossanova sambaritmes. Build A Home is daarentegen een meer kitscherige zaterdagochtend vlooienmarkt wandeling langs de prullaria en toont de diverse veelzijdigheid van de WOOLVS bandleden.

Heerlijk jeugdherinneringen bij het tegendraadse gedurfde Look Back triphop avontuur ophalen. Het is tevens het verlangen naar die eigenzinnige jamsessies in de avonduurtjes op het conservatorium, waarbij de ondergaande zon het inspirerende decor vormt. Onbevangen eigenwijs kunstzinnig. Once Forever is typische WOOLVS soul slaapkamerromantiek met de nodige zwoel trillende dramatische kopstem acrobatiek. Sigh Sigh Sigh begeeft zich op het veelzijdige knellende kruispunt van de stoffig schemerige jazz, en neemt verzuchtend absorberend de omgeving in zich op. Veel Brussel By Night neonlicht en misschien nog wel meer complex snelverkeer. Het bluesy Hot Content is weer een ander facet uit de WOOLVS grabbelton. Denk je de song te begrijpen dan overspoelen ze je met een verfpalet aan melancholische sfeertinten om de nodige verwarring te veroorzaken. Het is de geschooldheid aan muzikanten die er zoveel onverwachte twisten aan geven, alsof het allemaal zo vanzelfsprekend is.

Bij het zware Farewell Bruxelles is het onmogelijk om uit dit gecreëerde spanningsveld te ontsnappen. Beklemmend, angstaanjagende strijkers, naargeestig, zonder uitvluchten, zonder jokers of andere troefkaarten. Willem Malfliet is slechts een geestverschijnsel van het amusante funky podiumdier. Maar wat zetten ze hier een prachtige aarde duistere krachtexplosie neer. Zo hoor ik WOOLVS het liefste; onheilspellend geheimzinnig met de broeierigheid van een op knappen staande relatie. Awkward Age laat een zelfverzekerde Willem Malfliet horen die zich als een oude volwassen blueszanger presenteert, een klein stukje aan dromerige next level WOOLVS. De gitaar luidt het sprekend uit. Laat de winter maar komen, met de Soft & Slow haardvuurwarmte vermaak ik mij opperbest.  1. Satellite At Noon
  2. The Origin Of The World
  3. Build A Home
  4. Jewel Dance
  5. Look Back
  6. Once Forever
  7. Sigh Sigh Sigh
  8. Hot Content
  9. Farewell Bruxelles
  10. Awkward Age