×

Will Stratton

Rosewood Almanac

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Bella Union

Rosewood Almanac Will Stratton Roots 4.5 Will Stratton – Rosewood Almanac Written in Music https://writteninmusic.com

Dat Will Stratton al jaren een van de meest getalenteerde singer-songwriters is die er in de muziekwereld rondlopen is ook Bella Union baas Simon Raymonde niet ontgaan. Na vijf albums gemaakt te hebben voor uiteenlopende kleine platenlabels haalde hij Stratton over voor zijn label te tekenen.

Met Rosewood Almanac, vernoemd naar de gitaar waar hij op speelt, maakt hij zijn debuut voor Bella Union en wat een prachtige aanwinst is hij. Stratton maakt muziek die geworteld is in de Britse folk van de late jaren zestig en die met voortreffelijk akoestische gitaarspel en zijn emotievolle stem naar het nu getrokken wordt. Muziek die door vele Amerikaanse singer-songwriters werd geadopteerd in de decennia erna.

Rosewood Almanac is een ingetogen collectie songs die allen een fraai melancholieke toon hebben. Alleen al met zijn geweldige gitaarspel weet Stratton optimaal te overtuigen. Als hij dan ondersteund wordt door een band, waarvan de muzikanten de melodische lijnen subtiel van extra daadkracht voorzien en de drums en bas de songs meer body geven, klinken zijn songs nog rijker. Maar al net zo prachtig klinken de songs waarbij puur piano en strijkers zijn songs vergezellen, zoals in een song als Vanishing Class.

Gelijk met de met vogels startende albumopener Light Fire weet je trouwens al wat voor album je met Rosewood Almanac in handen hebt. Geweldig akoestisch gitaarspel, prachtige melodie, warmbloedige zang en een fijne band die de song naar een fraai hoogtepunt brengt. Het daarop volgende Thick Skin is zowaar nog indrukwekkender. Wederom vanuit de akoestische gitaar opgezet en zo subtiel met andere instrumenten verrijkt dat de song gelijk je hart binnenstroomt.

Deze twee songs zijn nog maar de aanloop naar een rijk gevuld album met songs die melancholie met hartverwarmend verbinden. Stratton heeft een gave om songs te schrijven die gelijk je hart binnenkomen. Rosewood Almanac kent in totaal tien songs die emotioneel ongrijpbaar zijn en je niet meer loslaten. Met steeds exact de juiste arrangementen voltrekt zich een album vol songs die tot de allermooiste behoren die je dit jaar gaat horen. Meer schrijven heeft geen zin, luisteren des te meer.  1. Light Blue
  2. Thick Skin
  3. Manzanita
  4. Vanishing Class
  5. Whatever’s Divine
  6. I See You
  7. Some Ride
  8. Skating On the Glass
  9. Time Is What We Do
  10. Ribbons