×

Recensie

Jazz

12 juli 2022

Walter Smith III, Matthew Stevens, Kris Davis, Dave Holland, Terry Lyne Carrington

In Common III

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Whirlwind Recordings

In Common III Walter Smith III, Matthew Stevens, Kris Davis, Dave Holland, Terry Lyne Carrington Jazz 4 Walter Smith III, Matthew Stevens, Kris Davis, Dave Holland, Terry Lyne Carrington – In Common III Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een mooi project is In Common toch. Saxofonist Walter Smith III en gitarist Matthew Stevens startten het in New York in 2017 en onderhand zijn we, met wederom een andere groep muzikanten naast hen, toe aan deel 3. Vrije jazz uitgevoerd door topjazzmuzikanten, vrijwel allemaal uit de immer super interessante New York jazzscene afkomstig, die een heerlijk avontuurlijke, progressieve geest hebben.

Nadat ze op het eerste album samenwerkten met vibrafonist Joel Ross, bassist Ravish Raghavan en drummer Marcus Gilmore verrasten ze op het tweede deel met pianist Micah Thomas, bassiste Linda Oh en drummer Nate Smith. Met pianist Kris Davis, bassist Dave Holland en drummer Terry Lyne Carrington hebben ze ook voor het derde deel in de serie een waanzinnige jazz line-up te pakken.

Alleen op basis van die namen en de kwaliteiten van Stevens en Smith III daarbij weet je op voorhand al (en met de twee voorgaande albums als bewijs) dat ook het derde deel in de In Common serie een fijne jazztrip zal worden. Stevens en Smith III zoeken de muzikanten voor de albums uit op de composities die ze geschreven hebben.

Muzikanten waarvan ze weten dat ze de composities rijker zullen maken, naar hun hand zullen zetten. Stevens en Smith III laten de muzikanten hun composities uitspitten, zijzelf nemen in eerste instantie een bescheiden rol om daarna ook hun rol binnen de uitvoeringen op te eisen. Het levert telkens weer uitdagende uitvoeringen op.

In totaal 15 stukken, van korte schetsen tot aan fraai uitgesponnen improvisaties, met aan de ene kant een fraaie melodische inslag aan de andere kant een verrassende dwarsheid zoekend. Met Davis achter de piano, één van de meest verfrissend uitdagende muzikanten binnen de jazz, ligt dat laatste natuurlijk ook constant op de loer. Luister naar het uitdagende Shut Out en je snapt waarom deze samenwerking zo wonderbaarlijk lukt.

Binnen de 15 tracks is onnoemelijk veel te ontdekken. Fabuleus melodieuze composities als Oliver, Reds, For Some Time, met z’n ‘Brazilian flavours’, en Prince July om er maar een paar te noemen. Ook Loping, een ode van Stevens aan Carrington en Holland, het door de ruimte zwevende Dust en de prachtige, uit de ideale fusie van folk en jazz getrokken, albumafsluiter Miserere springen er gelijk uit. Maar er is veel, veel meer.

In Common III is wederom een zeer geslaagd album dat juist door de steeds wisselende groep muzikanten zo ontzettend interessant blijft. Vooral ook omdat Stevens en Smith III ze zo nauwkeurig uitzoeken, kloppend bij wat ze qua composities in hun hooft hebben. Het levert wederom klinkende jazz op. 1. Shine
 2. Loping
 3. Oliver
 4. Hornets
 5. Orange Crush
 6. After
 7. Lite
 8. For Some Time
 9. Shutout
 10. Reds
 11. Variable
 12. Prince July
 13. Dust
 14. Familiar
 15. Miserere