×

Recensie

Rock

20 april 2013

Volbeat

Outlaw Gentlemen & Shady Ladies

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Universal

Outlaw Gentlemen & Shady Ladies Volbeat Rock 3.5 Volbeat – Outlaw Gentlemen & Shady Ladies Written in Music https://writteninmusic.com

Is Volbeat nou metal of niet? Met het geluid van metal en de spirit van rock ‘n’ roll heeft dit Deens kwartet zeer veel succes. Toch neigt alles wel heel erg naar popmuziek! Dit komt voornamelijk door de melodielijnen met hun clichématig vrolijke boventonen. Er valt geen onvertogen woord op deze CD. De band heeft het over rebels, maar de muziek is conformistisch en zo mak als huppelende lammetjes in de weide. Wie is er tegenwoordig nog bang voor The Nameless One of The Hangman’s Body? Zelfs het gastoptreden van King Diamond tijdens Room 24 brengt maar een klein vleugje evil. En toch werkt het! Met onvoorstelbaar catchy riffs, strakke ritmes en het zo herkenbare stemgeluid van Poulsen bezit Volbeat een succesformule van enorme omvang.

Hun nieuwe CD Outlaw Gentlemen & Shady Ladies is de natte droom van iedere tiener. De muziek heeft sterke melodielijnen, strakke ritmes en emotionele onderwerpen. Alles lijkt op zijn plaats te vallen. Met een charismatische zanger en een duidelijk concept zal deze band voorlopig nog wel aan de weg kunnen blijven timmeren. De komst van Robert Caggiano heeft een duidelijke verbetering als resultaat; het geluid is dieper, de songstructuren zijn wisselender en de nummers bevatten vooral veel diepgang. De invloeden van Metallica zijn overduidelijk aanwezig, maar overheersen zeker niet. In het al genoemde Room 24 horen we duidelijk de invloeden van Mercyful Fate, een band die onbekend zal zijn bij een groot gedeelte van de fans.

In mei tourt de band door Amerika en aan het einde van die maand komen ze naar Europa terug voor optredens op alle grote festivals. Zo speelt de band dit jaar op Fortarock na Motörhead en voor Rammstein. Een welverdiende plaats voor deze Denen. Hoe groot zou deze band worden? Bereiken ze de status van Rammstein? Worden ze groter dan Led Zeppelin? De potentie is er zeker en wie zou het de band niet gunnen?

Tracklisting Outlaw Gentlemen & Shady Ladies:

 1. Let’s Shake Some Dust
 2. Pearl Hart
 3. The Nameless One
 4. Dead But Rising
 5. Cape Of Our Hero
 6. Room 24
 7. The Hangman’s Bodycount
 8. My Body
 9. Lola Montez
 10. Black Bart
 11. The Lonesome Rider
 12. The Sinner Is You
 13. Doc Holliday
 14. Our Loved Ones


 1. Let's Shake Some Dust
 2. Pearl Hart
 3. The Nameless One
 4. Dead But Rising
 5. Cape Of Our Hero
 6. Room 24
 7. The Hangman's Body Count
 8. My Body
 9. Lola Montez
 10. Black Bart
 11. Lonesome Rider
 12. The Sinner Is You
 13. Doc Holliday
 14. Our Loved Ones