×

Recensie

Metal

09 maart 2022

Voivod

Synchro Anarchy

Geschreven door: Hendrik Vanhee

Uitgebracht door: Century Media

Synchro Anarchy Voivod Metal 4 Voivod – Synchro Anarchy Written in Music https://writteninmusic.com

Voivod is een overlever van het beste soort. Na vier jaar is er dan anno 2022 opnieuw heerlijk complex werk van het progressieve Canadese gezelschap!  In al hun stekelige, dissonant  herkenbaarheid ontwikkelt zich dit als een dolle rit doorheen een ingewikkeld netwerk van thrash, death, prog, doom, stoner en nogal wat andere gespierde stijlen, w.o. punk, grunge en Frank Zappa-jazz. Meshuggah en de mathrock van The Dillinger Escape Plan zijn bovendien helemaal niet ver weg. Alles wordt creatief en vakkundig samengebracht met voor een groep met zo’n lange staat van dienst onvoorstelbaar geweldige energie. Synchro Anarchy is een wervelend continuum van bijtende tempo’s, hooks en bevallige melodieën, toegankelijk, scary en toch gedistingeerd. Vertrouwd zijn de abstracte teksten over toekomsttechnologieën, fictie over gekend moeilijke onderwerpen als bijvoorbeeld desintegratie, assimilatie en… synchro anarchy. Nu, zo futuristisch klinkt een en ander intussen tegenwoordig ook al niet meer.

Sterke prestatie met de uithangborden voor de hele werkstuk en het zwaartepunt toch helemaal vooraan bij de openende composities. Het vervaarlijk loodzwaar inzwaaiend Paranormalium gaat beukend,  stampend en gepeperd riffend over in één vervaarlijk lang kosmisch duet van excentrieke zang en improviserende gitaren, sterk! Titelnummer Synchro Anarchy, schiet op een bijna constante onderlaag van zwevende of stuiterende harmonieën regelrecht naar het einde der tijden. Planet Eaters, een groovy hint naar de pandemie, met z’n hypnotiserend debiterende vocals, riffs en solo’s, opgejaagd als een donkere voortdenderende sneltrein.
Mind Clock, ondanks de grungy opstart, ook al een en al onheilspellend scanderende duisternis.

Voivod, uniek, onverzettelijk en zonder concessies  consolideert het hier zijn statuut van baanbrekende band die ze altijd al waren. Met dit opnieuw creatieve en fantasierijke Synchro Anarchy laat het viertal veertig jaar na datum nog steeds niet minder dan een verpletterend gedreven indruk na. Anarchie of niet, de enige constante in het hele verhaal is Voivod zelf.  1. Paranormalium
  2. Synchro Anarchy 
  3. Planet Eaters 
  4. Mind Clock 
  5. Sleeves Off
  6. Holographic Thinking 
  7. The World Today 
  8. Quest for Nothing 
  9. Memory Failure